четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Проучване нагласи местни избори: Пловдив, Русе, София, Стара Загора




Проучване нагласи местни избори: Пловдив, Русе, София, Стара Загора

46% от пловдивчаните с право на глас имат намерение да се разходят в неделя до изборните секции и да дадат своя глас на предстоящите местни избори.

Твърдо с позиция да не гласуват са 20% от жителите на Града на тепетата, като 16% се колебаят и са по-скоро да се откажат от правото си на глас. Срещу тях стоят 13%, които са по-скоро склонни да отидат до урните.

Това показват последните замервания на общественото мнение, направено от „Барометър инфо". Социологическото проучване е съсредоточено върху 4 града в страната - Пловдив, Русе, София, Стара Загора.

Според проучването настоящия кмет Иван Тотев, избран с гласовете на ГЕРБ, губи надпреварата от издигнатия от Патриотичния фронт и бивш кмет на града Славчо Атанасов. Патриотът взима 27% от гласовете срещу 23.2% за Иван Тотев.

В проучването Дани Каназирева, издигната от Съюз за Пловдив, се нарежда на трето място с 8.2% подкрепа, Здравко Димитров от РБ е на пето място с 4%, а на четвърто място се нарежда кандидатурата на БСП Георги Гергов.

Прави впечатление, че Тотев, Атанасов и Каназирева печелят привърженици в месеца на предизборната кампания, като са си увеличили процента гласували от между 2.5 и 4%. Кандидат-кметът, който губи подкрепа е Здравко Димитров, издигнат от Реформаторския блок.

Прави впечатление, че повечето кандидати губят подкрепа в последния месец на предизборна кампания. Изключение правят Патриотите и ВМРО.
На въпрос ако се стигне до балотаж 38% от пловдивчаните ще подкрепят Славчо Атанасов, 31.2 % Иван Тотев, а 30.8% категорично отказват да гласуват.

По отношение на подкрепата за листите на общинските съветници ГЕРБ печели 30.1%, Патриотичният фронт - 20%, БСП - 10%.

Русе:

Русенци ще бъдат по-активни в изборния ден - 51.8% от гражданите на българската Виена смятат да гласуват, като категорично само 9.5% декларират, че няма да го направят. Само един процент е разликата между колебаещите се в двете посоки - по-скоро биха гласували са 15.7, а по-скоро не биха гласували са 14.5%.

Пламен Стоилов с 27.6% води в Русе, следван от Искрен Веселинов на Патриотите и ВМРО с 24.1% Трети е кандидатът на БСП Божидар Йотов с 16.2% подкрепа. Прави впечатление, че Веселинов губи подкрепа в последния месец, за разлика от кандидатът на патриотите, който трупа актив в предизборната кампания.

Ако има втори тур Искрен Веселинов би получил 40.5% от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Пламен Стоилов 32.4%, което е значително по-малко натрупване на свободни гласове.

По отношение на листите за общински съветници ГЕРБ също губи подкрепа и в неделя 22.5% ще пуснат гласа си за тях. На второ място ще бъде подкрепена листата на БСП с 12.5%, а листата на Патриотите - ВМРО ще бъде избрана от 10.%.

София:

45.3% от софиянците ще гласуват на изборите в неделя. Едва 10.4% категорично заявяват, че няма да си направят този труд. 20.8% са склонни да отидат до изборните урни, а малко над 21% по-скоро няма да гласуват.

Кандидатът на ГРЕБ и настоящ кмет води в подкрепата убедително с 41%. На второ място се нарежда кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 13.4%, следван веднага от кандидатът на БСП Михаил Мирчев с 13%.

Прави впечатление, че всички кандидат кметове до тук губят от подкрепата, декларирана преди един месец. От кандидатите единствено набират подкрепа Георги Кадиев постигайки към настоящия момент 10.8% и Ангел Джамбазки с 7.8%. Все още 7.15 от столичаните не са решили за кого ад дадат гласа си.

При едно провеждане на втори тур в София Йорданка Фандъкова се яви срещу Вили Лилков разпределението на гласовете ще е 50.4% срещу 26.35 и 23.3%, които няма да гласуват. Ако Михаил Мирчев се изправи срещу кметицата на ГЕРБ разпределението ще е: 61.4% за Фандъкова, 20.5% за Мирчев и 18.1%, които няма да гласуват.

Подкрепата за листите на общинските съветници следва гласовете на подкрепата за кандидат-кмет.

Стара Загора:

39.7% от старозагорци ще гласуват в неделя, срещу 14.3%, които няма да го направя.

За Живко Тодоров от ГЕРБ биха гласували 32,2% и той продължава да води, въпреки отбелязания спад на подкрепата.

Стефан Шишков - кандидат на БСП, събира подкрепа от 17.3%. И в Стара Загора Антон Андонов от ВМРО е единственият, който бележи ръст с 3%, като през октомври 10,3% от анкетираните жители заявяват, че ще гласуват за него./news.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.