неделя, 25 октомври 2015 г.

Денят на изборите: ГЕРБ и БСП се отказаха от пресконференции в нощта на изборите




Денят на изборите: ГЕРБ и БСП се отказаха от пресконференции в нощта на изборите


В цялата страна днес се гласува за местна власт и в националния референдум "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Право да избират кметове и общински съветници имат 6 363 761 души. С право на глас в референдума са 6 885 893 български граждани. За първи път в националното допитване за електронното гласуване ще участват и българите зад граница.

Дневник следи на живо денят на изборите. Вашите сигнали и снимки за забавяния, нарушения или проблеми в деня на вота, можете да подавате на имейл internet@dnevnik.bg. Допълнителна информация от изборния процес следете във Фейсбук страницата на "Дневник".

18.47 ч. 46.5% от избирателите са гласували в местните избори към 18.00 часа по данни на "Алфа Рисърч", съобщи социологът Бооряна Димитрова пред БНТ. 35.3 на сто е активността на националния референдум. "Може да очакваме, че до края на изборния ден активността ще се увеличи с още около 2%", коментира Димитрова, която каза, че това е "една нелоша избирателна активност".

18.07 ч. И от пресцентъра на БСП съобщиха, че няма да дадат традиционната за нощта на изборите пресконференции в НДК.

18.03 ч. ГЕРБ няма да даде традиционната пресконференция в изборната нощ, научи "Дневник" от пресцентъра на партията. Очаква се малко преди края на изборния ден от ръководството на ГЕРБ да направят изявления пред три национални телевизии. ГЕРБ ще даде обширна пресконференция едва след балотажа, от утре започва наново предизборната кампания. Премиерът и лидер на партията Бойко Борисов е в Брюксел за среща на председателя на ЕК, лидери от Източна Европа, Германия и Австрия по проблемите на бежанците.

17.40 ч. Към 16.45 часа в ЦИК са подадени 279 сигнала за нарушения в изборния процес, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от "Фокус".

16.46 ч. "Имам лошо предчувствие, че паралелното преброяване ще продължи до много късно", коментира пред БНТ социологът Живко Георгиев от "Галъп". По думите му гласуването в двата избора днес е сложно и броенетосъщо ще е много сложно. "Изборната активност в местния вот е в диапазона между 35 и 42%, сравнително добра. Имали сме и по-висока активност", каза още той.

В цялата страна днес се гласува за местна власт и в националния референдум "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Право да избират кметове и общински съветници имат 6 363 761 души. С право на глас в референдума са 6 885 893 български граждани. За първи път в националното допитване за електронното гласуване ще участват и българите зад граница.

Дневник следи на живо денят на изборите. Вашите сигнали и снимки за забавяния, нарушения или проблеми в деня на вота, можете да подавате на имейл internet@dnevnik.bg.
Допълнителна информация от изборния процес следете във Фейсбук страницата на "Дневник".

16.35 ч. 30% е достигнала избирателната активност на референдума към 16.00 часа днес, съобщи социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ

16.04 ч. ЦИК обяви обобщени данни за избирателната активност в страната към 13.00 часа днес. Според тях в изборите за местна власт са гласували 27.65%, или над 1.4 млн. души. По-ниско е участието в националното допитване – за него са гласували 14.79%, или 807 686 души.

15.44 ч. 20.5% от избирателите са участвали в гласуването за референдума, а 28.2 на сто – във вота за местна власт, съобщи Нова ТВ като цитира данни за избирателната активност на агенция "Алфа Рисърч" към 13.00 часа. От Централната избирателна комисия все още няма официална обобщена информация за избирателната активност. По закон, при 20% участвали в националното допитване то трябва да бъде внесено в парламента, който да се произнесе по решението.

15.36 ч. "Аз гласувах. Гласувайте и Вие", призова зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, след като упражни избирателното си право.

15.30 ч. Транспарант с призив да се гласува на изборите за местна власт и в референдума днес засне фоторепортер на "Дневник". Надписът "Гласувайте" посреща шофиращите по Околовръстния път на София.

15.25 ч. Звената на дирекция "Български документи за самоличност" са издали общо 497 удостоверения за гласуване на граждани, които нямат валидни документ за самоличност, съобщи МВР.

15.20 ч. 220 сигнала за нарушения на изборния процес са получени в Ситуационния център на МВР и на тел. 112 към 14.00 часа днес. Оказано е съдействие на 17 избирателни секции, съобщи МВР.

15.08 ч. За необичайна форма на забранена агитация в Лом съобщи Институтът за развитие на публичната среда. Снимката е направена пред секциите в 4-то училище.

14.58 ч. ЦИК е дала разрешение за свалянето на имунитета на кандидат за кмет на търговищкото село Голямо Ново, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова пред Би Ти Ви. Главният прокурор поиска имунитета на кандидата по-рано днес, а свалените временни имунитети на кандидати в местните избори стават 10.

14.54 ч. В Обзор пък още с началото на изборния ден вече се бяха извили опашки от напиращи да гласуват. Става въпрос за около 400 души. Те били инструктирани да отидат рано пред урните, дори били извозени, но кой ги е организирал - все още не е ясно, съобщи Би Ти Ви. Според БНТ избирателите били докарани още през нощта с автобуси.

14.39 ч. В Пчеларово и Генерал Тошево не са давани бюлетините за кмет на община. Гласували са над 100 избиратели и в момента ги връщат, за да могат да гласуват за кмет на общината, а не само на кметството, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от "Фокус".

14.30 ч. Двама души от Видин са задържани след сигнал за подготвяно купуване на гласове, съобщи БНР. За случая е докладвано на прокуратурата, която е образувала досъдебно производство.

14.22 ч. 92 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите са образувани на територията на цялата страна до 12.00 ч. днес, съобщи прокуратурата.

14.16 ч. На места начинът на сгъване на дългите бюлетини създаде проблеми на избирателите. Тъй като сега има само методически указания на ЦИК, но не и фабрично биговане, което да указва как да се прегъне бюлетината, някои от избирателите не са наясно как да я сгънат, така че да оставят възможност за полагане на втория печат от комисията и скъсване на контролния отрязък. За момента в ЦИК има един сигнал от София, че сгъването и последващото полагане на печатите и късане на контролния отрязък създават възможност за разкриване на тайната на вота, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

13.40 ч. "Гласувах за град на свободните хора! Гласувах и за повече демокрация в цифров вид. Благодаря на всички за подкрепата", обяви във "Фейсбук" кандидатът на ДЕОС за кмет на София Виктор Лилов.

13.25 ч. 11.24 % е избирателната активност на местните избори в София-град към 10.00 часа. Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг, цитирана от агенция "Фокус". В референдума са гласували 9.67 на сто от жителите на столицата.

13.20 ч. "Призовавам всички български граждани също да гласуват на референдума, за да може нашите сънародници, които живеят извън пределите на страната ни, да имат възможност да упражняват конституционното си право на вот", заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като упражни правото си на вот днес.

13.10 ч. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстративно е скъсал бюлетина пред членовете на изборната си секция днес.

13.05 ч. В 51-ва секционна комисия в столичния квартал "Овча купел" изборният ден започна с 3 часа закъснение заради липса на бюлетини за избор на кмет.

13.00 ч. Българите в чужбина днес гласуват в референдума с въпрос "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Пред секцията в Цюрих се извиха опашки. Снимката е от Димитър Иванов от "Гласуване без граници":


12.55 ч. Избирателните секции следва да предоставят на избирателите всички видове бюлетини – и за участие в изборите за местна власт, и за референдума, освен ако някой изрично не откаже гласуване в някой от видовете избори. С такова изрично решение излезе ЦИК след сигналите че на места бюлетини за националното допитване се дават само при изрично поискване.

12.30 ч. Заради претоварването на сайта на ЦИК още няма данни за избирателната активност, съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че е било предвидено данните да се събират чрез имейли, но заради проблемите със сайта се е затруднило постъпването на тази информация.

12.00 ч. Сайтът на ЦИК се срина и в момента при опит за достъп се зарежда кеширана версия от вчера. От комисията казаха, че работят по отстраняването на проблемите.

11.45 ч. Централната избирателна комисия проверява изказване на министър-председателят Бойко Борисов, в което той разкри вота си, като директно каза, че е гласувал за Йорданка Фандъкова за кмет на София. Изказването ще бъде разгледано на заседание на ЦИК днес. Борисов обяви за кого е гласувал в социалната мрежа "Фейсбук". Постът му вече е споделен над 120 пъти и е харесан от над 1 800 потребители.

10.50. "Нека всички да излязат да гласуват, за да покажат, че народът има мнение, има позиция, иска да бъде питан и иска да бъде чут." За това призова президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас в София.

10. 30 ч. Около 5 минути отнема гласуването в избоирите за местна власт, където се подават 3 бюлетини, и в референдума. "Приканваме избирателите да не чакат до последния момент, за да отидат до урните, тъй като изборният процес отнема време", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНР.

10.00 ч. Граждани сигнализират в социалните мрежи, че членовете на изборните им секции не дават веднага бюлетини за участие в референдума, а само когато изрично си поискат.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев каза пред БНР, че избирателят трябва да поиска бюлетина за референдума, когато иска да участва в него и тя ще му бъде предоставена. Към този момент ЦИК не е разглеждала хипотезата, при която човек, гласувал само за местния вот, на по-късен етап поиска да гласува в референдума. Според Андреев при това положение не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува и в референдума.

9.00 ч. Премиерът Бойко Борисов гласува и за местна власт и за референдума. Той коментира и рпоблемът с бежанската вълна преди срещата си в Брюксел по порблема по-късно днес.

8.30 ч. В крумовградското село Поточница изборният процес е спрян, слкед като се оказа, че имаето на единия от двамата кандидати за кмет липсва от бюлетините. Печатат се нови.

7.00 ч. Гишетата "Български документи за самоличност" днес работят извънредно от 8.00 до 18.00 часа за издаване на удостоверения за гласуване на тези граждани, които нямат валидни документи за самоличност.

6.00 ч. Изборният ден започна нормално и без особени затруднения в цялата страна. Всички секции са отворени.

dnevnik.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.