неделя, 11 октомври 2015 г.

Всички активно се борят срещу търговията с гласове




Всички активно се борят срещу търговията с гласове

МВР отдавна се подготвяло за местните избори и по-точно за пресичането на търговията с гласове. Това стана ясно по време на срещата между депутати, ръководството на МВР, ДАНС и държавното обвинение. Срещата е организирана от Патриотичния фронт.

Оказва се, че най-много изборни злоупотреби има в Хасково.

Целта на днешната дискусия е да се набележат мерките срещу покупко-продажба на гласове в хода на кампанията. Това е сериозен риск за демокрацията, алармира Валери Симеонов. Според него това е заплаха за реално отразяване на реалния вот на българските избиратели.

Имаме сериозни притеснения, сподели патриотът. Трябва да декларираме своята категорична решимост да не допуснем купуване на гласове в мащабите, които сме виждали до сега, категоричен бе Симеонов.

Опитите да се купуват гласове не намаляват, изтъкна от своя страна и Красимир Каракачанов, като по думите му определени хора се проявявали в тази сфера.
Затова и трябвало институциите да се задействат и да засилят мерките срещу търговията с вот, подчерта той.

Участници в разговорите имаше и от РБ, ГРЕБ, БСП, ДПС, АБВ.
Силовият министър Румяна Бъчварова сподели, че тази среща е могла да се проведе по-рано и в по-разширен формат. Това е явление, което наблюдаваме от доста време и явлението се развива в различни проявления, каза тя.

В МВР отдавна се подготвяме за тази кампания, обясни Бъчварова. Тест за мерките, които се предприемали били изборите в Сърница. По думите й МВР имало извървян план за действие.

От 15 октомври започва да работи денонощна телефонна линия за сигнали срещу търговията с гласове. От 12 октомври пък силовото ведомство ежедневно ще информира обществеността за мерките, които се вземат срещу това явление. В организационно отношение сме предприели всичко, което може да се направи, увери министър Бъчварова.

360 мероприятия МВР покрива с участие на 1996 полицейски служители. 75 сигнала от различни институции за различни изборни нарушения са проверени към момента, стана ясно от думите на Бъчварова.

12 оперативни сигнала са проверени - 7 от тях са за нарушения в Хасково, в Плевен 1, останалите във Варна. Постъпили са 38 сигнали от граждани. От всички 75 сигнала 35 са за нарушения по закона за гражданската регистрация.

Органите работят и по 15 сигнала за купуване на гласове. Най-много са пак в Хасково - 8. 8 лица са задържани в страната за нарушаване на изборното законодателство.

Главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна доброто сътрудничество с останалите правоохранителни органи. Тази предизборна кампания започна с активната роля и участие на медиите, отчете той.

ДАНС активно участва в противодействието на покупката на вот, стана ясно от думите на шефа на агенцията Димитър Георгиев. Още от септември агентите на родното ФБР започнали превантивна дейност срещу изборните престъпления.

След срещата с депутатите силовият министър Румяна Бъчварова не пожела да сподели с медиите каква е схемата за купуване на гласове, при която са задържани няколко души, както обяви по-рано. Не каза и на каква цена се търгува вотът. Вече обаче имало изготвен план за охраната на бюлетините.

Той, по думите на Бъчварова, бил готов доста преди старта на кампанията, за да е готово силовото ведомство за действие. Няма да има привилегировани, увери вътрешният министър. Там, където установим нарушение, ще прилагаме закона, закани се Румяна Бъчварова. Все още не е ясен и броят на служителите на реда, които ще пазят бюлетините.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък бе на мнение, че се провела ползотворна дискусия с народните представители. Купуването на гласове и целият този пазар не би съществувал, ако няма политически субекти, които да са потребители в целия този процес, лаконичен бе той. Кои партии обаче търгуват вот, обвинител номер едно не спомена. Няколко вида са изборните нарушения, по думите му. Едните са купуването и продаването на гласове.

Другата група - изборно хулиганство. Такъв бил случаят в Яким Груево, а именно нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице като в основата бил спор за ползване на клуб на политическа формация.

И Цацаров не пожела да каже как върви търговията с гласове- цената била динамичен процес. Иначе главният прокурор призовал депутатите да не спекулират популистично с предизборни цели./news.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.