четвъртък, 2 юни 2016 г.

Трети президентски мандат на Георги Първанов не е възможен, твърди Георги Близнашки




Трети президентски мандат на Георги Първанов не е възможен

Не трябва да се допуска пряката демокрация да се ползва като инструмент срещу представителната демокрация, заяви Георги Близнашки пред bTV. Трябва да е ясно за какво се гласува, заяви конституционалистът и бивш служебен премиер.

Относно проблема с електронно гласуване той смята, че все още не сме готови да упражним правото си на избор по този начин. "Има вече едно допитване, то не даде резултат, защото гласуваха само 20% от избирателите (това беше участието на хората в референдума за електронното гласуване, иницииран от президента Росен Плевнелиев - б.р.). Решено бе да се въведе експериментално", припомни Близнашки.


"Като общество технически не можем да си го позволим, защото забавихме въвеждането на електронното правителство", обясни мотивите си конституционалистът и заяви, че американски учени ни съветват да минем първо през гласуване по пощата, а след това да въвеждаме електронно гласуване.

Искането в допитването до народа, инициирано от Слави Трифонов, за рязко намаляване на броя на народните представители влиза в разрез с решение на Конституционния съд от 2003 година.

"Това ще бъде един безкръвен, безпомощен парламент, няма да си попълнят комисиите, делегациите, цели периферии на страната ще бъдат оголени. В Смолянска област населението е пръснато, мнозина се изселват. От там има само 4 депутати. Ако намалим техния брой ще останат само двама. Може да се мисли за намаляване на народните представители, но не така драстично", обясни мнението си юристът.

С подобни резки промени той вижда опасност за опазване на интересите на народа. "В парламента трябва да заседават депутати, а не клики и влиятелни групи, това е опасен ход, той е в разрез с интересите на парламентарната демокрация в България", предупреди Георги Близнашки какво би станало, ако се изпълни искането за намаляване наполовина броя на депутатите.

Запитан за възможността президентът на България от 2002-2012 година Георги Първанов да има трети мандат, конституционалистът бе категоричен. "Трети мандат на Георги Първанов не е възможен. Не му прави чест на господин Първанов, че ангажира обществения интерес с подобен разговор, президентска република означава тоталитарен режим. Текстът на Конституцията е ясен", заяви юристът и бивш служебен премиер.

Той даде пример с управлението на Джордж Вашингтон, който изкарва два мандата и се оттегля. Нашата конституция е пределно ясна, не може да има трети мандат, не трябва да се влага особен смисъл в термина преизбиране, България трябва да остане в демократичното си русло, смята юристът.

Близнашки обърна внимание на баланса между волята на народа и здравомислието. "Слави си позволи една реплика: "Ако българският народ, който по конституция е суверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи", цитира Близнашки.

"Народният суверенитет не е абсолютен, при създаване Конституцията, трябва да се намери равновесие между публична власт и правата на човека.Народът не може да накърнява индивида", обясни необходимостта от разумност при промяна на основните права и свободи в законите.

Запитан за предстоящата годишнина от масовите протести, които започнаха с решението на депутатите в кабинета "Орешарски" да назначат Делян Пеевски за председател на ДАНС от 14 юни 2013 година, Близнашки каза, че Пеевски е на път да слезне от сцената.

"Но героите, които бяха свалени от власт, тихомълком слизат - връщат се. Народът е великодушен и бързо забравя много от главните действащи лица от събитията през 2013", заяви участникът в тогавашните протести срещу кабинета "Орешарски".

Бойко Борисов е заложник на сложна конфигурация - коалиция от 4 партии,останаха 3, коментира вторият кабинет "Борисов" бившият служебен премиер. "На това отдаваме и тези крайности - да се ограничат правата на изселниците в Турция. Това са достатъчно сложни въпроси, които нямат лесни решения. Той е заложник на една коалиция", смята Близнашки.

"Като се тръгне в погрешна посока трудно се намира правия път.Задължителното гласуване не е толкова лошо", каза юристът по повод непрекъснатите промени в Изборния кодекс. Той обясни, че когато се тръгне по пътя на компромисите, основното се обезсмисля.



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.