петък, 23 октомври 2015 г.

"Барометър България": Кметовете на Стара Загора и Велико Търново бият на балотаж




"Барометър България": Кметовете на Стара Загора и Велико Търново бият на балотаж
Снимка: Барометър България


Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова остава фаворит за спечелването на кметските избори в столицата, става ясно от резултатите от проведено социологическо проучване от "Барометър България", направено по поръчка на Национална телевизия "България 24“. В допитването, проведено в периода от 7 до 17 октомври, участие са взели 869 души на възраст над 18 г.

Фандъкова събира 41% от гласовете на столичани, а мястото на балотажа ще си оспорват Вили Лилков от РБ (13,4%) и Михаил Мирчев от БСП, за когото готовност да гласуват са обявили 13% от анкетираните. След тях според проучването се нареждат Георги Кадиев (Коалиция Сердика) - 10,8%, Ангел Джамбазки (ВМРО) – 7,8%, Явор Нотев (Атака) 1,7 и други.

Сравнявайки данните за септември и октомври, се вижда, че подкрепата за първите трима кандидати бележи известен спад. При кандидата на ГЕРБ и на реформаторите спадът е с 1,4%, а при кандидата на БСП – с половин процент, отчитат социолозите. Електоралната подкрепа за Георги Кадиев обаче бележи значителен ръст. От 4,7% отчетени през септември, сега 10,8 % заявяват, че биха гласували за него.

В изследването на "Барометър България" от октомври са тествани два сценария за евенуален балотаж на изборите за кмет на София. Разиграните варианти са за балотаж между Йорданка Фандъкова и Вили Лилков и между Фандъкова и Михаил Мирчев. Ако до балотаж достигнат Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Вили Лилков (РБ), то Фандъкова би спечелила. За нея биха гласували 50,4% от анкетираните, а за Лилков - 26,3%. 23,3% не биха гласували, ако тези двама кандидати достигнат до втори тур.

При вариант за балотаж Фандъкова-Мирчев, кандидатът на ГЕРБ би получил 61,4% от гласовете на анкетираните и би победил на втори тур. За кандидат на БСП Михаил Мирчев пък биха гласували 20,5%, а 18,1% заявяват, че не биха участвали в избора, ако при такъв вариант за балотаж.

Що се отнася до гласуването за общинския съвет, ако изборите бяха днес, то кандатската листа на ГЕРБ би получила 33,9% от гласовете на тези, които заявяват, че ще гласуват. БСП биха подкрепили 13,7% от анкетираните, а листата на РБ - 13,4%. Коалиця „Сердика“ би получила 4,9%, а за листата на ВМРО биха гласували 4,7%. Кандидатите за съветници от Атака биха получили 2,3%, тези на БДЦ – 1,4%, а за „Движение 21“ биха гласували 1,2%. За листата на друга партия пък биха гласували 12,7 %.

Далеч по-оспорвана се очаква да бъде надпреварата в Пловдив, сочат резултатите от проучването, проведено в периода 11-18 октомври 2015 г. сред 726 жители на града над 18 години. На въпрос за кой кандидат за кмет ще гласуват, 27% от анкетираните, заявяват, че ще гласуват за Славчо Атанасов. В сравнение със септември подкрепата за него се е увеличила с близо четири процента. За кандидата на ГЕРБ Иван Тотев биха гласували 25,2% - с 3% повече от отчетеното през септември, когато подкрепата за него е била 22,2%.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ също бележи ръст с близо два процента. Зявилите, че ще я подкрепят на изборите за кмет са 8,2% от анкетираните. През септември това са били 6,4%. В сравнение със септември се наблюдава размяна на местата на 4-ия и 5-ия кандидат. Ако миналия месец Георги Гергов от БСП би получил 5,2%, то сега за него биха гласували 4,9%. За Здравко Димитров биха гласували 4%, докато през септември заявка да го подкрепят са направили 5,9%. Почти без промяна е електоралната подкрепа за кандидата на Атака Павел Шопов – 2,1%, както и за Георги Илчев – кандидат на АБВ – 1,6%.


Данните показват ясно, че в Пловдив ще има балотаж между първия по електорален резултат - кандидата от ПФ Славчо Атанасов и втория – Иван Тотев от ГЕРБ, отчитат авторите на проучването.

Третият по резултат кандидат Дани Каназирева е невероятно да стигне до балотаж, тъй като първите двама имат подкрепата на над три пъти повече избиратели. Разликата между Каназирева и втория Иван Тотев е 17% и вероятнастта да бъде стопена в оставащите дни до края на предизборната кампания е почти нулев, смятат от ”Барометър”.

Очертава се пловдивчани да станат свидетели на балотаж, който се е разиграл на предните избори за кмет през 2011. При явяване на втори тур на изборите за кмет на община Пловдив Славчо Атанасов би получил подкрепата на 38%, а Иван Тотев – на 31,32%. 30,8% от анкетираните пък заявяват, че няма да гласуват на балотажа.

Що се отнася до изборите за общински съветници, за листата на партия ГЕРБ биха гласували 30,1%, за тази "ПФ-Коалиция за Славчо Атанасов“ – 20%, за БСП – 10%. Листата на „Съюз за Пловдив“ биха подкрепили 7,5%, а тази на „Здравко Димитров – да решаваме заедно“ – 4%. Кандидатите за общински съветници от ДПС биха получили 3%, от Атака – 2,6%, от АБВ – 1,9%. „Кауза Пловдив“ получава подкрепата на 1,2%. 7,5% пък заявяват, че ще гласуват за друга листа, а 12,4% не са решили още коя кандидатска листа за съветници в пловдивския общински съвет да подкрепят.

В Стара Загора настоящият кмет Живко Тодоров от ГЕРБ остава фаворит за нов мандат, сочи проучването на “Барометър”, проведено сред 672 души на възраст над 18 години, извършено в периода 10-17 октомври, извършено по поръчка на Национална телевизия „България 24“.

За Живко Тодоров биха гласували 32,2% от анкетираните, като през септември 37,6% са заявили, че го подкрепят. Така кандидатът на ГЕРБ бележи спад в подкрепата от над 5%, но това не го измества от водаческото място сред кандидатите за кмет. Това обаче не прелива избиратели в подкрепа на Стефан Шишков - кандидат на БСП, като подкрепата за него в сравнение с октомври се е повишила с 1% и в момента е 17,3%.

Антон Андонов от ВМРО бележи ръст с 3%, като през октомври 10,3% от анкетираните жители на Стара Загора заявяват, че ще гласуват за него. За кандидата на реформаторите Димитър Чорбаджиев биха гласували 7,2% (с 1,2% повече, отколкото са заявили през септември). Малка промяна се наблюдава при останалите кандидати, сравнявайки с данните от септември. През октомври за Илия Златев от АБВ биха гласували 4,2%, за кандидата на Атака Михаил Михайлов – 3,3%, за Гергана Микова от НФСБ – 2,6%.

В изследването на „Барометър България“ за нагласите на избирателите в община Стара Загора през месец октомври се тестват два варианта за баложат за кметския пост. Сигурен участник и при двата варианта е кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров. Ако до втори тур на изборите достигнат Живко Тодоров и Стефан Шишков, то 44,2% от респондентите заявяват, че ще гласуват за Тодоров, а 30,8% за Шишков.

Ако се служи балотаж между кандидата на ГЕРБ и този на ВМРО, то резултатът би бил 42,1% в полза на Тодоров срещу 35% за Андонов. 22,9% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват при такава ситуация.

В борбата за общинския съвет за листата на ГЕРБ биха гласували 29,2%, за БСП – 12,1%, за ВМРО – 8,4%, за РБ – 5,1%, за АБВ - 4,2%, за Атака - 3%, за НФСБ – 2,3%. 13,1% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за друга листа, а 22,4% все още не са решили.

Във Велико Търново досегашният кмет Даниел Панов остава фаворит за нов мандат, сочи проучването на “Барометър България”, проведено сред 653 души в периода 10-18 октомври. За кандидата на ГЕРБ биха гласували 37,9%. За сравнение – през месец септември склонните да дадат гласа си за него са били 38,1%. За Валентин Ламбев (БСП) биха гласували 16,3%.

При Пламен Легкоступ (Патриотите-ВМРО) се наблюдава увеличение в електоралната подкрепа, като през октомври 16,6% декларират нагласата си да го подкрепят за кмет, докато през месец септември са били 11%. За кандидата на РБ Мирослав Трифонов биха гласували 6,2%. Подкрепата за Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново“ (подкрепян от ЕНП и Зелените) също бележи ръст с близо 2%. През октомври 7% заявяват, че ще гласуват за него, докато пред септември те са били 5,1%. Кандидатът на АБВ Драгош Методиев би получил гласовете на 4,2% от анкетираните, което увеличава подкрепата за него с около процент.

Данните показват, че вероятно в старата столица ще има балотаж, тъй като нито един от претендентите на поста не събира над 50% от гласовете на анкетираните. Участник в балотажа със съгурност е Даниел Панов (ГЕРБ). Трудно би могло обаче да се каже кой измежду кандидатите на БСП и Патриотите-ВМРО ще се изправи срещу него на втори тур, тъй като разликата в подкрепата за тях от избирателите е минимална, отбелязват социолозите.

Ако на балотажа се явявт Даниел Панов и Валентин Ламбев от БСП, то кандидатът на ГЕРБ би спечелил с 51,1%. За Ламбев биха гласували 35,1%. При такъв вариант 13,8% от респондентите заявяват, че няма да гласуват на втори тур. Ако на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ Даниел Панов се изправи Пламен Легкоступ от Патриотите-ВМРО, е трудно да се каже категорично кой би спечелил кметската битка. Подкрепата, която събират двамата, е с минимална разлика. За Даниел Панов биха гласували 46,6%, а за Пламен Легкоступ – 46,1%. Делът на участниците в анкетата, които заявяват, че няма да гласуват при такъв вариант за втори тур на изборите във Велико Търново, е 7,3%.

Запитани за листата с общински съветници на коя партия или коалиция биха гласували анкетираните дават следните отговори: 33,1% биха подкрепили листата на ГЕРБ, 17,1% – тази на БСП, за Патриотите-ВМРО биха гласували 16,9%, за РБ – 5,9%, за Атака – 5,6%, за ДПС – 4,2%, за листата на АБВ – 3,1%. Отговор, че биха гласували за друга листа, дават 9,3%, а 4,8% не са взели още решение кандидатите за съветници на коя формация да подкрепят.

В Русе битката също изглежда сериозна, показват проучването на “Барометър България”, проведено сред 677 души в периода 11-18 октомври. За кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов биха гласували 27,6%. В сравнение с месец септември, когато 30,9% са заявили, че ще го подкрепят, се наблюдава спад с 3,3% за подкрепата на Стоилов. За кандидата на Патриотите-ВМРО Искрен Веселинов биха гласували 24,1% - в сравнение с месец септември подкрепата за него се повишава с 2,1%.

Кандидата на БСП Божидар Йотов биха подкрепили 16,2% от анкетираните – през септември това са били 17%. За Галин Ганчев – кандидат на РБ, биха гласували 2,8% (септември – 3,1%), а за Стелиян Стефанов от АБВ – 1,3% (септември - 1,1%). За друг кандидат ще гласуват 4,6%, а 23,4% не са решили все още кого да подкрепят за кметския пост.

Най-вероятният балотаж, който се очертава за изборите за кмет на Русе, е между Пламен Стоилов и Искрен Веселинов. Третият кандидат, който би могъл да участва в балотаж – Божидар Йотов, издигнат от БСП, има все по-малки изгледи да се класира, тъй като данните сочат, че първите двама са далеч пред него, смятат социолозите.

В битката за местния парламент за листата на ГЕРБ биха гласували 22,5%, за листата на БСП – 12,5%, за тази на Патриотите-ВМРО* – 10,5%. За кандидат-съветниците на реформаторите биха гласували 5,5%, за тези от АБВ – 2,8%, за Атака – 3,1%, за НФСБ* – 2,4%, а за кандидатите за съветници от БДЦ – 1,3%. Листата на друга формация биха подкрепили 7,2% от анкетираните, а нерешилите още коя листа да изберат са 32,2%.

Проучването за градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе е извършено от агенция "Барометър България" по поръчка на Национална телевизия „България 24“. Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол.
Период на провеждане: 7-17 октомври 2015 г.
Методология: Количествено проучване
Метод на интервюиране: Телефонно интервю



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.