неделя, 18 октомври 2015 г.

Местни избори 2015: Особености на политагитацията




Местни избори 2015: Особености на политагитацията

След точно седмица са местните избори, а агитацията се очаква да навлезе в уж решителна фаза. Досега обаче предизборна кампания с ясни политически послания като че ли отсъства - донякъде е разбираема липсата й на национално ниво, все пак се гласува по региони за над 41 хиляди кандидати.

Няма ги и познатите от предишни избори акции в социалните мрежи, нито популярните допреди 4-5 години чат-разговори със симпатизанти. Основните претенденти и сочени за фаворити според социологическите проучвания отказват участие в телевизионни дебати. Дори плакатната и компроматната война между щабовете е на много ниско ниво.

Това не означава, че липсват удари под кръста, но нападките са извън политическото и по-често се опитват да засягат морални категории чрез внушения.

Така дни преди изборите в платформата за споделяне на видеосъдържание Youtube отново се завъртя клип отпреди 7-8 години, в който досегашният кмет на Свищов и кандидат за пети мандат Станислав Благов празнува на една маса с бившия ректор на Стопанската академия Величко Адамов и лобиста Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

Според Благов, който е кандидат на Реформаторския блок, публикуването на старо видео в кампанията за сегашните местни избори е черен пиар, който цели да покаже, че той е бил част от тенденцията на управлението на бившия ректор на Стопанската академия в града Величко Адамов. "Разразява се една вълна от пиар срещу кандидати на Реформаторския блок", каза още той и уточни, че няма представа кой е публикувал старите кадри, но целта е ясна.

И на друг кандидат на Реформаторите му се наложи да се обяснява публично за отминали неща отпреди 8 години - претендента за кмет на Варна Чавдар Трифонов. За него сайтът ПИК - единствения сайт, за който депутатът от ДПС Делян Пеевски дава интервюта, писа, че е бил осъден на три месеца лишаване от свобода условно с тригодишен изпитателен срок за това, че е шофирал след употреба на алкохол. Наказанието на Трифонов е било наложено преди 8 години след споразумение с прокуратурата. Пак по тази причина той е бил лишен и от правото да управлява автомобила си за срок от осем месеца. "Преди осем години сгреших, но не подкупих, не се договарях. Застанах отговорно, понесох си последствията. Човек като живее – греши. Важното е да си вземе поуките", коментира кандидат-кметът.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев го защити: "Той не си плаща кръвнина на медиите на Пеевски и рекет за защита, срещу което получава атаките, но като седне в кметския стол, той ще е независим от Пеевски, защото не му е давал пари".

Че в кампанията никой не желае да отговаря на въпроси и да води политически дебати показва и инцидентът с екип на "Нова телевизия", който беше нападнат от кандидата за общински съветник от листата на ДПС в Самоков Трайчо Василев - Пиже. Василев, който е със седем присъди, беше заснет от същата медия как организира частното енерго в ромската махала в Самоков. От партията на Пиже пък казаха, че бил в листата, за да го превъзпитат, да започне да поема отговорности и да стане толерантен.

Макар в по-честия случай засегнати от т.нар. черен пиар да са опоненти на ГЕРБ, то и техен кандидат стана жертва на съшити с бели конци "обвинения". Претендентът им за кмет от ГЕРБ на белослатинското село Комарево Точно Тончев беше на разпит в полицията по сигнал за притежание на незаконно оръжие. Той разказа пред Би Ти Ви, че домът му е бил обискиран, но незаконно оръжие не е намерено, а само въздушна пушка. В двора обаче полицаите открили и стрък канабис, за който Тойнчев твърди, че е бил подхвърлен. Кандидатът на ГЕРБ подозира, че конкурент от друга партия се опитва да го очерни пред съселяните му./dnevnik.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.