неделя, 7 юни 2015 г.

Купуването на гласове става доста преди изборния ден, обяви Бъчварова




Купуването на гласове става доста преди изборния ден, обяви Бъчварова
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова
Изключително дипломатично вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отговаряше на конкретни въпроси на водещата Ани Цолова по Нова телевизия за милионерското градче Игнатиево, издигнато с пари от джебчийство, както и за масовото преселение на компактни групи хора към слабо населени места, месеци преди местните избори.


Запитана: "Има ли политическо и полицейско покровителство на хората в Игнатиево", министър Бъчварова отговори: "В мое лице и в лицето на сегашното ръководство на МВР няма такова. Опитваме се да установим по всички начини и възможности, с които разполагаме този факт - до колко са верни и кой стои в тази схема".

На многословно представените факти и очевидности, че хора, които се водят социално слаби живеят в домове за милиони и имат изключително стандарт на живот, Бъчварова бе доста лаконична. "Пратихме проверка на МВР заедно с НАП, така направихме и в Гърмен. Това е начин да покажем, че държавата присъства в тези райони", каза вътрешният министър.

Тя отказа да коментира каквато и да е констатация от инспекциите, предизвикани от медийни разкрития. "Докато текат проверките не мога да защитя, нито да обвиня никого", каза Бъчварова в отговор на въпрос дали се съмнява в лоялността на служители на полицията, конкретно за Игнатиево.

Оказа се, че героите на репортажите, които разкриха, че домовете им са построени с кражби, не са открити.

"По-важно е да видим как да предотвратим възпроизвеждането на този модел там", каза кратко Румяна Бъчварова.

На въпрос защо Комисията за имущество, придобито от престъпна дейност не е влязла в Игнатиево, макар че част от хората са осъдени, министърът на вътрешните работи прехвърли отговорността на съда. "Имат дела, които са в съда. Разбирам колко е важно и какъв е обществения интерес, мога да ви уверя, че работим по всички линии", каза Бъчварова.

Запитана защо са прекратени производствата за купуване на гласове, след като е установено, че част от тарторите по тази схема са обвинени за купуване на гласове, министър Бъчварова каза, че не е имала възможност да се запознае със случаите.

На многобройните факти, представени от водещата, за множество нарушения, които биват показвани в медиите, а после - забравяни, вътрешният министър каза: "Призовавам Вашия ефир след като има информация и може да застане зад нея да я обяви... Всеки може да пусне информация, за която няма доказателства. Не искам да кажа, че това не е вярно. Не изключвам, че е с подкрепа на политически партии, но трябва да се докаже".

Запитана за случаи на купуване на гласове, Бъчварова отговори: "Всички възможни следи, както вие ги наричате, или факти, ще бъдат разследвани в рамките на правомощията на МВР".

Запитана дали след като е била на посещение във Варна вече не се е уплашила, Бъчварова отговори: "Никога не съм имала илюзии, че работата и тези отговорности, които поех са малко. Работaта хич не е малко, сега, доколкото зависи от мен, работата ще бъде свършена както трябва".

На конкретен сигнал, че т.нар милионери в Игнатиево са получили знак от високо, че и този път ще им се размине, вътрешният министър не пое никакъв ангажимент да провери подобно твърдение, а прехвърли топката към медиите: "Ако имате конкретни изявления, обявете ги".

Министър Бъчварова обясни, че тепърва ще се изяснява защо местните институции не са работили след като е било очевидно, че има разминаване между реални и обявени приходи. "Факт е, че в ОДМВР Варна са най-ниските резултати, имах възможност да го кажа и в парламента", отчете заслугата си Бъчварова.

Тя обясни, че по резултати районното управление във Варна е било на 28-мо място по успеваемост от 28-те районни. "Там или се е работило несериозно или не е работено. Новото ръководство не е свързано с предишното ръководство", каза вътрешният министър и обясни, че няма регистрирана обществена поръчка за ремонт на покрива на районното управление, за което се твърди, че е направен от една от фирмите на хората с нерегламентиран бизнес.

По почина на отдавна забравените обещания министър Бъчварова каза: "Всичко, каквото може и трябва да бъде проверено, ще бъде проверено".

Запитана за огромното преселение на хора, които се регистрират в слабо населени места, където очевидно няма работа и условия за препитание, министър Бъчварова каза: "По области имаме справката на ГРАО, те са разпределени, можем да установим дали са направени в съответствие със закона или в нарушение".

"Не мога да ви кажа, че ще спрем изцяло купуването на гласове, би било спекулация", каза Бъчварова.

Тя заяви, че в МВР от сега се готвят да предотвратят покупката на гласове. "Осъзнаваме, че самата покупка става доста преди изборния ден, мерките трябва предварително да работим на базата на предишния опит.

"Задайте тоя въпрос на Варненската прокуратура", отговори Бъчварова на въпрос на водещата защо след сигнал за купуване на гласове от депутат на ДПС няма отговор от там. "Работата на прокуратурата и на съда не мога да коментирам", допълни вътрешният министър.

"Вчера в парламента ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно по правилата за референдума - защо у публиката остана с усещането, че се плашите от референдумите, не ги искате", запита водещата.

"Какъв ще бъде прага на един референдум е въпрос , който пази не политиците, а демокрацията. Не може да допускаме мнението на малцинството да надделява над мнението на мнозинството", каза вътрешният министър. Тя отказа да коментира изказването на лидера на ДПС Лютви Местан.

"По различни въпроси управляващи и опозиция гласуват заедно по определени теми. Не мисля, че праговете нарушават демокрацията. Изказването на господин Местан, какво да го коментирам", каза вицепремиерът по коалиционната политика.

Запитана за Гърмен Бъчварова обясни, че там ситуацията трябва първо да се овладее. За сега няма да има събаряне на незаконни къщи, тъй като общината не може да предостави жилища на хората, които живеят там. "Чакаме решението на общински съвет", обясни вицепремиерът.

"Битовата престъпност е продължение на манталитета, традициите, на начина, по който живеят някои хора. Направихме съвет, в който участват представители на общините", обясни генезиса министър Бъчварова./news.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.