сряда, 13 юли 2016 г.

Предсрочни парламентарни избори ще има, обяви Корнелия Нинова




Предсрочни парламентарни избори ще има, обяви Корнелия Нинова

Предсрочни парламентарни избори ще има и ние трябва да сме готови с алтернатива на настоящото управление. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на предаването „Денят започва” по БНТ.

Тя изброи четири причини, които ще доведат до предсрочния вот.


На първо място Нинова постави политическата нестабилност, породена от вътрешните противоречия между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В парламента червената лидерка ставала свидетел на ежедневен пазарлък за пари и постове. Пазарлъците били в стил „ние ще подкрепим еди какво си, ако вие ни дадете еди какво си”. Според Корнелия Нинова управляващите са изключително нестабилни. Всеки ден в парламента се брояли мнозинства по различен начин.

Като пример за вътрешните противоречия тя посочи флотилията в Черно море. Тя смята, че ако премиерът Бойко Борисов не знае какво правят министрите му на външните работи и отбраната е лошо, защото не може да ги контролира. Ако пък знаел също е лошо, защото си играят на доброто и лошото ченге. И в двата случая е лошо за България. Какво искат – да ни вкарат във война ли, възмущава се социалистката.

На второ място като причина за предсрочни парламентарни избори тя посочи тежката финансова ситуация в страната и проблемите с еврофондовете. Независимо се, че управляващите непрекъснато говорели за събрани приходи, Нинова не вярва, защото дългът си стоял. Тя настоява ако наистина има такива пари, да се види къде се инвестират – в реалната икономика или увеличение на доходите.

На трето място Корнелия Нинова постави икономиката, а на четвърто – социалната система.

Относно стартираните вчера разговори между БСП и АБВ и „Движение 21”, Нинова изрази задоволство, че е проведен първи диалог след продължило години напрежение. Тя вижда възможности за обща кандидатура за президентските избори. По време на разговорите са поставени ясни цели.

Корнелия Нинова подчерта, че имаме нужда от президент, който води балансирана външна политика. Според нея Плевнелиев водел хибридни войни, с който застрашавал националната ни сигурност. Във вътрешен план президентът не трябвало да разделя хората – Плевнелиев правел и това. По думите на Нинова на няколко пъти той заставал на страната на монополи като налагал вето. Пример за това бил Законът за търговските вериги.

Според червената лидерка различията ще дойдат, когато започнат да говорят за имената, тъй като идейно били съгласни едни с други. Различията щели да се породят от претенциите на една или друга партия тя да води. Корнелия Нинова подчерта, че номинация на Георги Първанов и Ивайло Калфин няма да бъде подкрепена, тъй като такова е мнението на партията.

Нинова предпочитала директния, пред добрия тон. Тя смята, че президентска двойка от мъж и жена би било добро съчетание, но въпрос на виждане щяло да бъде кой да е водещ.

31 август е крайният срок, който БСП са си поставили за определяне на кандидат-президентската двойка. Корнелия Нинова смятала това да се случи преди събора на Бузлуджа, но сега вече не била такъв оптимист, предвид стартиралите разговори. БСП няма да подкрепят независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подчерта Нинова.

Относно „Белене”, тя изтъкна мнението на експерти, че реакторът е несъвместим с системите на Иран. Освен това нямало да можем да го продадем на цената, за която сме го купили. Затова най-добре било да се рестартира проектът и да се търсят инвеститори за изграждането.

Във връзка с присъствието си на конгреса на „Единна Русия” в Москва, Корнелия Нинова сподели, че в партията имало мнения, че не трябва да ходи, защото щяло да бъде недобър знак първото посещение на новия им лидер да бъде в Москва. Тогава Нинова обяснила, че поема риска и заминава. БСП и „Единна Русия” имали споразумение от 2003 година, което в последните години било малко пренебрегвано. Сега обаче и двете партии са дали заявка за възстановяване.

В Москва Нинова е обяснила, че не оспорваме европейското бъдеще на България, но изразила позицията на партията, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, защото търпим загуби. Трябва да се възстановят отношенията с Русия, защото в основата на това стои националният интерес на България, категорична е Корнелия Нинова.

Според нея България трябва да има по-твърда позиция в Брюксел по всички въпроси, които засягат страната ни. Еднакво твърдо и тук, и там. Не може да козируваш пред началниците в Брюксел, а тук да се правиш на голяма работа, заяви Нинова, визирайки премиера Бойко Борисов. Тя не приема казаното от него, че в Брюксел са ни началници. Били сме равни. Независимо, че сме малка икономика, те трябвало да ни приемат като равни.

Корнелия Нинова не одобрява това, че Борисов тук заявил, че санкциите срещу Русия вредят на страната ни, а в Брюксел гласувал в подкрепа на тях. Ако БСП управлявали страната в този момент, щели да наложат вето на това решение.

Нинова призова за единство на Европейския съюз. Тя е категорична, че страните членки не трябва да позволяват да се взимат решения извън тях и не трябва да се поддават на външен натиск.



0 коментара:

Публикуване на коментар



Най-четени статии

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.