понеделник, 31 август 2015 г.

РБ с национална обща регистрация за местните избори




РБ с  национална обща регистрация за местните избори

По-малко от час и половина след започване на срещата между лидерите на партиите в Реформаторския блок, от пресцентъра разпространиха съобщение, че е взето единодушно решение за единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред Централната избирателна комисия.

Самото подписване на споразумението между петте партии от РБ ще стане до края на утрешния ден, съобщиха от пресцентъра.

Съобщението потвърждава предварително обявената преди среща нагласа на лидерите, въпреки острите реплики, които се размениха в последните дни, след като вчера Радан Кънев, Николай Ненчев и Корман Исмалиов „хвърлиха бомба" на обща пресконференция, обявявайки че техните формации са постигнали съгласие.-

Първи на срещата дойдоха от движение „България на гражданите". Меглена Кунева се обяви категорично за единна регистрация на блока, като според нея технологията за участие на РБ на вота на 25 октомври била готова.

По думите й, били положени много усилия България да има стабилна дясноцентристка ориентация. „Дайте път напред и надявам се, че ще успеем", каза Кунева.

По повод на коментара, че отделните лидери доста време не могли да се намерят и да синхронизират позициите си, тя бе категорична: „Трябваше да се изчакаме."
По думите на Кунева, в ДБГ има добра комуникация и можела да остави всеки един от колегите си да я замества в разговорите.

Най-важното за едни преговори е да има добра атмосфера, в която да се стартира, категорична е Кунева. По думите й нейната формация влиза в централата на СДС с желание да не разочароват избирателите си.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев също влезе с позитивна нагласа на „Раковска" 134, като подчерта, че партията на Кунева не била пренебрегната в постигнатото споразумение между формациите на ДСБ, земеделците и Корман Исмаилов.
„Надявам се днес да подпишем това споразумение", подчерта Ненчев. Според него то било дълго чакано, а вчера трите партии просто изразили желание за общо участие.

„Всичко е наред, не се безпокойте, очаквайте добри новини", заяви Ненчев.

И Петър Москов от ДСБ очаква позитивен резултат от днешната среща, а именно - общо становище за единна регистрация. "За мен единната регистрация не е цел, тя е стъпка", подчерта той и затова поиска в рамките на 1 месец РБ да каже какви са стъпките за превръщане в единен субект или партия. „Това са очакванията ми от тази среща", подчерта Москов.

Трите партии, обявили вчера решението си, по думите му, били по-готови за единно явяване от другите в блока.

Москов очаква днешният ден да завърши с общото съобщение, че реформаторите отиват с единна регистрация на вота. Другото би било използване единността на блока като средство за извиване на ръце за листите, подчерта Москов.

И лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че партията му се застъпва за единна регистрация при спазване на постигнатото при учредителното събрание. Всичко друго и поставяне на условия, категоричен бе Лукарски.
Според него не са извивани ръце, а вчерашната случа била недоразумение. „Учудва ни това, което се случи вчера", сподели обаче Лукарски. /news.bg



Кметът на Галиче води 200 съселяни безплатно на Златни пясъци




Кметът на Галиче води 200 съселяни безплатно на Златни пясъци
Ценко Чоков
Жителите на врачанското село Галиче имат безплатна екстра - местният кмет предлага почивка на Златни пясъци на своите бъдещи избиратели. Пътуването се осигурява с личните средства на Ценко Чоков, а за него са се записали около 200 души.

Репортерът на Нова телевизия Марина Стоименова също е сред записаните. В сутрешния блок на телевизията тя разказа, че никой не знае кога почивката ще се състои. За безплатното море на кмета всички са чували, но малко говорят публично - може би от страх.

За минута и половина репортерката се е уредила с безплатна почивка. Същото са направили още около 200 от жителите на Галиче. Когато камерата не е включена, хората са разказвали, че почивката ще е на Златни пясъци, в хотел на приятел на Ценко Чоков, а парите идвали от джоба на кмета. В действията му обаче някои хора не намират нищо притеснително, дори напротив - определят инициативата като „прекрасна".

Уважилите Чоков ще се извозват с автобуси. Кога тръгват, за колко време и ще трябва ли по-късно да се реваншират - никой не знае. Ценко Чоков не е бил открит в Галиче. Когато е бил набран по телефона, отговорил, че не желае да коментира каквото и да било.

Колко ще му струва екскурзията на 200 души до морето? Откъде са парите и благотворителност или форма на купуване на гласове е това, са важните въпроси./news.bg



ЦИК приема документи за агитацията за референдума




ЦИК приема документи за агитацията за референдума

Централната избирателна комисия започва от днес да приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпроса на националния референдум или на алтернативната позиция. Това съобщиха от ЦИК.

Припомняме, че на 25 октомври избирателите ще трябва да дадат отговор на въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Документите ще се подават от 9,00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.

Приемането им ще се извършва всеки работен ден от 9,00 ч. до 17,00 ч. Крайният срок за регистрация е 18,00 ч. на 14 септември 2015 г.

Допитването ще се проведе на 25 октомври, заедно с местния вот. Готови са образците на бюлетините. Те ще бъдат пет отделни - кмет на община, кмет на район в големите градове, кмет на кметство в селата. Четвъртата бюлетина е за общински съветници. А бюлетина номер пет е за референдума. Избирателите трябва да отговарят на условието за уседналост.



събота, 29 август 2015 г.

До 1100 лв. заплата на месец в избирателните комисии




На 25 октомври пък председателите на СИК ще вземат по 64 лв.

1000 лв. на месец ще бъде заплатата на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) за местния вот на 25 октомври. Става въпрос обаче само за големите общини, където секциите ще бъдат над 1001. В по-малките възнагражденията ще варират от 710 до 880 лв. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), пише „Труд“.

В големите общини председателите на избирателните комисии ще вземат 1100 лв. на месец, а в малките - 810 до 980 лв.

Възнагражденията ще се начисляват от 5 септември до 7 дни след обявяването на резултатите от втория тур на изборите, където има такъв.

На 25 октомври председателите на секционните избирателни комисии (СИК) ще вземат по 64 лева, заместниците и секретарите им - по 58, а членовете - по 48. В СИК влизат „представители“ на различни партии, които работят приблизително по ден-два.

Държавата планира да изхарчи 21,4 млн. лв. за възнаграждения и осигуровки на хората, ангажирани с провеждането на изборите и референдума.

В тези пари обаче не влизат 1,5 млн. лв., които ще получи Министерството на външните работи, за да организира националното допитване в чужбина. Там трябва да бъдат разкрити 428 секции, но има проблем с попълването на състава им. Чиновниците, които ще бъдат командировани, ще бъдат лишени от конституционното си право да участват в местния вот у нас./dnes.bg



четвъртък, 27 август 2015 г.

ГЕРБ и Реформаторите ще са с общи кандидати в 7-8 общини, сред които Кюстендил




ГЕРБ и Реформаторите ще са с общи кандидати в 7-8 общини, сред които Кюстендил

ГЕРБ и Реформаторският блок ще участват със съвместни кандидатури на местните избори в 7-8 общини от общо 265, една от които е Кюстендил. "Единственият областен град, в който ще се получи такава симбиоза, е Кюстендил. И ние заставаме твърдо зад Петър Паунов", заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов при внасянето на документи в Централната избирателна комисия за регистрация в местния вот.

Според Цветанов политическият модел в Кюстендил е успешен. Той посочи, че всяка от партиите иска да постигне някаква идентичност и резултат, който да бъде отчетен на края на изборния процес.

ГЕРБ се подготвя за десетата си поредна победа не с това, че искаме на всяка цена да бъдем победители, а с това, което можем да покажем като видими резултати, коментира още Цветанов. "Това са девет години неуморен труд на всички кметове, общински съветници, депутати и министри, които са били част от управлението на ГЕРБ и са участвали активно в политическия живот през последните години", заяви той.

Цветан Цветанов посочи, че традиционно за последните два избора за парламент ГЕРБ е имала над един милион гласоподаватели. "Надявам се, че в тези местни избори с нашите кандидати отново ще имаме над един милиона гласоподаватели. Смятам, че това е една висока оценка за това, което се случва", коментира той.

Според него всичко това, което е било осъществено като политика в София от 2005 г., е направило столицата "неузнаваемо красива".

"Искаме да направим развитието на България навсякъде еднакво. Искаме да бъде дадена реална възможност за развитието на региона Враца - Монтана - Видин, когато ГЕРБ вземе своето управление", заяви Цветанов. Той обясни, че е важно кметовете и местната власт да бъде достатъчно силна и амбициозна, за да може да се възползва от реалните оперативни програми и средства, които дава ЕС.

От ГЕРБ са внесли 9999 подписа по указанията на ЦИК, но за четири дни били събрани над 32 000 подписа, отчете Цветанов.

Той благодари на младежката организация на ГЕРБ за това, че от 10 август пазиха пред ЦИК първото място за регистрацията на ГЕРБ. Цветанов посочи, че очаква от БСП реално съревнование на политически идеи. "В лекоатлетическите дълги бягания тези, които носят вода, не участват в състезанието" – така Цветанов коментира проявата на младежката организация на социалистите, които носиха вода на връстниците си от ГЕРБ.

Цветанов призова медиите да бъдат обективни и "действително да градим едно истинско политическо съзнание, да има сблъсък на идеи, да има предложения, които правят кандидатите за развитието на регионите, и се надявам и Вие, когато отидете да гласувате по съвест, да гласувате за ГЕРБ."



8 партии са се регистрирали за местния вот към днешна дата




8 партии са се регистрирали за местния вот към днешна дата
ЦИК „зацикли" с регистрацията на партиите и коалициите и инициативните комитети, желаещи да участват в местния вот.

Само 8 партии до момента са подали заявление в ЦИК. Това се случи още в първия ден, от който започнаха регистрациите - 25 август. До сега други кандидати няма, стана ясно от редовния брифинг на ЦИК.

На тези избори ще избираме 3461 кметове. От тях - 265 общински кметове. ЦИК е взела важни решения за една седмица, сред които за единната номерация на избирателните секции, за хронограмата на националния референдум и за книжата за всенародното допитване.

Днес комисията е приела решения, свързани с условията и реда за гласуване в чужбина и за възнагражденията на членовете на общинскити и ОИК и СИК. До 29 август трябва да приключат консултациите с кметовете за състава на ОИК, припомни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

До 30 август документите от тези консултации трябва да се изпратят в изборната комисия. До 4 септември трябва да бъдат назначени всички ОИК. До 1 септември ЦИК трябва да определи реда за проверка на кандидатските листи.

Комисията припомня, че от 31 август до 14 септември е срокът за регистрация на партиите и коалициите, които ще правят кампания за референдума и ще подкрепят едната или другата теза от националното допитване.

От изборната комисия припомниха още, че няма промяна в реда, по който ще се откриват секции в чужбина.

Все още ЦИК не се е запознал с предложението на СДС, отнасящо се до недопускане на "Феномена 15/15". От Комисията благодариха за предложението и обясниха, че ще разгледат всички идеи, които са в тяхна помощ.

И от днешния брифинг на ЦИК стана ясно, че има някакво напрежение в ПФ. На места в комисиите се изпращал по един пълномощник от името на Валери Симеонов и 1 от Каракачанов. ПФ имал право по 1 представител в местните комисии.

От ЦИК бяха лаконични за план-сметката за изборите. Приетото от МС постановление вече бе изпратено до медиите, но се оказа, че не е пристигнало до ЦИК. Цветозар Томов бе категоричен, че няма опасност референдумът зад граница да се провали.

Припомняме, вчера външният министър Даниел Митов алармира за известни затруднения и проблеми за провеждането на референдума в чужбина. Темата на този референдум е такава, че би трябвало да предизвика интерес сред българите зад граница, предположи Цветозар Томов./news.bg



вторник, 25 август 2015 г.

Избирателите ще могат да проверят онлайн за злоупотреби в партийните подписки за вота




Избирателите ще могат да проверят онлайн за злоупотреби в партийните подписки за вота
Всеки избирател ще може да провери онлайн дали името му неправомерно е използвано в някоя партийна подписка за регистрация на изборите.

Това може да стане на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) в секцията "За избирателите". От ЦИК казаха пред "Дневник" че проверката ще бъде възможна, едва след като пристигне в ЦИК първата проверена от ГРАО подписка - до три дни от внасянето й, а комисията днес започна регистрацията и първите документи, които прие, са на ГЕРБ.

Проверката няма да е възможна само за местните коалиции, които се регистрират в общинските избирателни комисии, които пък нямат законово задължение да обявяват публично подписките.

Ако избирател установи, че името му е използвано неправомерно, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, чрез онлайн формуляр.

В ЦИК, Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и в прокуратурата са постъпили 1600 сигнала за злоупотреба с личните данни около изборите за европейски парламент. Проверени са били 55 политически субекта, а на две трети от тях са издадени задължителни предписания и актове за установяване на административни нарушения, включително наказателни постановления, съобщи вчера членът на КЗЛД проф. Веселин Целков.

На парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. жалбите са били 52, отчете Целков. След анализ на резултатите от предходните 2 избора, в страницата на Комисията за защита на личните данни има специален раздел, в който са публикувани задълженията, които политическите субекти трябва да спазват като администратори на лични данни - изискване за проследимост кой е събирал данните, за да може еднозначно да се установи коя политическа партия или кой субект точно е извършил нарушението, както и изключителни задължения за това как трябва да бъдат унищожавани данните и как трябва да се работи с гражданите.

Когато гражданите дават личните си данни, те имат право да попитат кой, с каква цел и в какъв обем ги събира. Могат да попитат съответната партия или ЦИК какви данни за тях се обработват и с каква цел. Ако гражданите считат, че има нарушаване на правата им, те могат поискат заличаване на личните им данни, както и да подадат сигнал в КЗЛД, увери Целков./dnevnik.bg



неделя, 23 август 2015 г.

Местната власт е важна за БСП, обяви Миков




Местната власт е важна за БСП, обяви Миков
Лидерът на столетницата Михаил Миков
За БСП е важно да запази силни позиции в местната власт. Това заяви пред БНР лидерът на столетницата Михаил Миков. Той подчерта, че партията има шансове да спечели изборите в редица областни градове, но и не само в тях. Особено важно било политиката на кандидатите им за местна власт да бъде съобразена с левите стандарти и с платформата на партията.

Според лидера на социалистите процесът на преливане на леви избиратели към АБВ вече бил изживян. Миков изрази убедеността си, че левите избиратели отново ще подкрепят автентичната левица БСП и заради водената от АБВ дясна политика. „За нас е ясно, че ние сме единствената лява алтернатива на сегашното управление, в което АБВ участват", категоричен е Миков.

Той смята, че предстоящите избори нямало да бъдат честни. Щели да бъдат повод за по-малко доверие в институциите, управлението, държавата. ГЕРБ залагали на управлението на всяка цена. По думите на Михаил Миков, сегашното управление не е направило реформи в интерес на гражданите, а в полза на едрия бизнес.

С оглед на предстоящата политическа битка на кметските избори, Михаил Миков смята за пропаганден шум проверките по бензиностанциите. „Знаем, че за последните пет години господин Танов е шеф на митниците в четири от тях, и изведнъж сега започват констатации, като че ли чак сега се разбира за проблема", коментира социалистът и уточни, че в този период от 5 г. Танов само една година не е заемал поста. „Това означава, че Борисов имаше 4 години възможност да направи нужните промени", подчерта Миков.

Той бе категоричен, че хората са чувствителни към цените и качеството на горивата. Според него става въпрос за запазване на една специфична политика към едрия бизнес и увеличаване на неравенството между хората.

Миков коментира и изявлението на руския президент, в което Владимир Путин изразява готовност за сътрудничество със страната ни по всички въпроси, включително в енергетиката. Червеният лидер смята, че в това изявление няма нещо ново, защото то препотвърждава позицията, която почива на обективните реалности. „България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка за обективните реалности, дори и тогава, когато е договарян „Южен поток" и големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи - на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз по отношение на енергийните трасета. Не става дума само за "Южен поток", коментира Миков.

Според него ако се реализират перспективни енергийните проекти, които не преминават през България, то нашето място като транзитна страна на Балканите ще бъде загубено. Миков не вижда защо Европа трябва да се захранва с газ от Турция, а не от България. Той смята, че европейците трябва променят позицията си за газовата тръба, защото в случая страната ни е ощетена./news.bg



Лечков: Готов съм да нося отговорността като кмет на Сливен




Лечков: Готов съм да нося отговорността като кмет на Сливен
Йордан Лечков

Йордан Лечков заяви, че е готов отново да носи отговорност като кмет на Сливен.

Пред Нова телевизия той обяви, че решението за подкрепата му било взето от местните структури на РЗС и партията на Николай Бареков.

По-важно е гражданите да ме подкрепят, коментира той, като уточни, че всяка подкрепа е важна.

По думите му, на предишните избори той и гражданите на Сливен са били излъгани.

„Аз нищо не обещавам, аз върша работа", изтъкна той.

По повод на делата срещу него, завършили с оправдателна присъда, Лечков коментира, че прокурорът по делата му ходел на лов с настоящия кмет на Сливен.

„Тръгвам, за да спечеля по категоричен начин изборите", увери той.

Според него, държавата се нуждае от децентрализация. Лечков добави, че сега кметовете носят отговорност, а не разполагат с нужните средства, за да решат всички проблеми на общината.

„Ежедневно всеки кмет работи със 139 закона", обясни той.

Бившата футболна легенда увери, че от никого не е искал пари, както и че не е влизал в предизборни схеми./news.bg



събота, 22 август 2015 г.

ГЕРБ залага на шестима от досегашните си кметове в Софийска област




ГЕРБ издига шестима от досегашните си кметове в Софийска област за нов мандат

ГЕРБ издига шестима от досегашните си кметове в Софийска област за нов мандат. За Ботевград, където през 2007 г. и 2011 г. ГЕРБ подкрепи досегашния кмет Георги Георгиев, проверяван за длъжностни престъпления, сега се търси друга номинация.

"Натрупахме сериозен опит и имаме отлично подготвени кадри. Кметовете от ГЕРБ в София-област изпълниха проекти по европейски програми и привлякоха чуждестранни инвестиции, с което повишиха стандарта на живот в общините. Затова ГЕРБ отново ще заложи на кметовете от София-област, доказали се в предходните мандати", каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на работна среща с кандидатите на ГЕРБ за кметове на общини в Софийска област.

"ГЕРБ ще участва в предстоящите местни избори с най-достойните, качествени кандидати, хора с професионален опит, потенциал и амбиции. Сигурен съм, че нашите кандидати са хората, които ще работят за постигането на видими резултати във всяко едно населено място в областта", каза още Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията.

В община Долна баня кандидатът на ГЕРБ е досегашният кмет Владимир Джамбазов. За него Цветанов коментира, че е от хората, които не дават празни обещания. "Вече е завършен проектът за подобряване на енергийната ефективност на административната сграда на общината. През август предстои откриване на грандиозния проект за реконструкция на градския стадион. Проектът е на стойност 5 млн. и 600 хил. лв. Предстои и откриване на център за работа с деца, както и център за работа с възрастни хора", изреди той.

Кандидатът за кмет на община Драгоман е Андрей Иванов - кмет от ГЕРБ от 2011 г. Цветанов посочи, че по време на мандата на Иванов в общината е реконструирана уличната мрежа, тротоари и площади в редица села на територията на общината. "През септември предстои откриване на спортната зала в Драгоман. Стойността на проекта е близо 6 млн. лв. С работата, която върши той, доказахме, че сме част от силна и обединена Европа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

"Убеден съм, че това, което постигна Васко Стоилков през последните четири години като кмет на Сливница, не само може да бъде продължено, но и надградено, а именно - една изключителна устойчивост на общината. Пример за отличната работа на кмета е многофункционалната спортна зала "Арена Сливница", изградена с европейско финансиране на стойност 6 966 000 лв.", посочи още Цветанов.

В община Своге за поста ще се кандидатира отново сегашният кмет Жоро Цветков, който беше отстранен от длъжност заради обвинения в нарушения, свързани с бюджета и обществени поръчки. Според Цветанов, въпреки рецесиите, на които е бил подложен Цветков, той и екипът му имат реализирани проекти, променили облика на общината. "Преди няколко месеца в Своге беше направена първа копка на водния цикъл в с. Свидня, с което бе даден стартът на един от най-мащабните проекти, в резултат на който ще се подобрят качеството на живот и екологичните условия в общината. Към момента се реализира поредният изключително важен проект за община Своге, който е за подмяна на уличното осветление в 35 населени места в общината. Изпълнението му ще намали разходите за осветление до 50 процента чрез поставяне на енергоефективни и високоикономични осветителни тела. Община Своге е първата в България, която ще осъществи такъв проект", коментира Цветанов.

ГЕРБ отново издига Калоян Илиев за кмет на Ихтиман. Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ посочи, че за четири години Калоян Илиев има изпълнени проекти на стойност 17 млн. лв. Той и екипът му имат подписан договор за изграждане на воден цикъл на стойност 28 млн. лв. Благодарение на усилената му работа централната градска част е изцяло обновена. По време на мандата му са изпълнени проекти за рехабилитация на пътища и водопроводи.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов отново е кандидат за кмет на ГЕРБ. "Герданов е кмет от октомври 2014 година и през това време направи много за града. Благодарение на добрата му работа са постигнати видими резултати. Поздравявам Генчо Герданов за всеотдайната работа и организация на 11-ия Национален събор на българското народно творчество. Това е най-емблематичното събитие за Копривщица", каза Цветанов.

В община Челопеч ГЕРБ подкрепя независимия кандидат и сегашен кмет Алекси Кесяков. Кесяков и общинският ръководител на партията, който е и председател на Общинския съвет в Челопеч, създадоха добър и работещ екип в полза на хората от общината.

В Правец кандидат за кмет от ГЕРБ е Николай Яхов. Той познава отлично проблемите на общината и има опит като председател на Общинския съвет в Правец, каза Цветанов.

Hoминaциятa зa ĸмeт нa oбщинa Самоков е Венета Галева. Тя е зам.-председател но Общински съвет - Самоков, и директор на Бюрото по труда в града.

Номинацията за кмет на Костинброд е Трайко Младенов, досегашен заместник-кмет. Благодарение на работата на екипа на ГЕРБ община Костинброд е първенец в усвояването на евросредства на глава от населението за програмния период 2007 г. – 2014 г., отчете Цветанов.

Кандидатурата на ГЕРБ в община Етрополе е също на сегашния заместник-кмет Венета Гергова. Тя е и общински ръководител на партията. Благодарение на усилената й работа съвместно със сегашния кмет от ГЕРБ Богомил Георгиев, който се отказва поради здравословни проблеми, обликът на общината беше изцяло променен, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ. В периода 2007 – 2014 г. община Етрополе е разработила, изпълнила и изпълнява 40 проекта на обща стойност 83 милиона лева, добави той.

Номинацията за кмет на Елин Пелин е един от основателите на ГЕРБ в общината - Вяра Вучкова. Решаваща за тази номинация е добрата и работа като кмет вече два мандата на най-голямото населено място в община Елин Пелин - Гара Елин Пелин.

В община Антон Стоил Карагьозов е кандидат за кмет от ГЕРБ. Той е директор на дирекция "Европейски програми" и главен инженер в община Пирдоп.

Кандидат за община Божурище е Георги Димов. "Това е млад човек, но ние залагаме на знаещите и можещите млади хора, които имат сериозен потенциал. Той е общински ръководител на партията в Божурище", обясни Цветанов.

Радослав Асенов е достойна и успешна кандидатура, зад която застава плътно цялата структура на ГЕРБ в Годеч. Асенов е служител в системата МВР и Министерството на отбраната от 13 години. Той има опит в разработването и управлението на европейски проекти по Програмата за развитие на селските райони.

"Сигурен съм, че Георги Митров е достойната кандидатура за Костенец. С него ще покажем нов модел на управление на Костенец в диалог с гражданското общество. Ще подобрим състоянието на общината и ще поемем по-сериозно предизвикателството за новия програмен период", заяви Цветанов.

Николай Стоилов ще е кандидатът на ГЕРБ за община Горна Малина. "Това е човекът, на който ние изключително много разчитаме, защото, чрез работата си като председател на Общински съвет - Горна Малина, е имал възможност да се запознае с проблемите на хората", каза Цветан Цветанов.

Гинекологът д-р Иван Стойнов е кандидатурата на ГЕРБ за община Златица. Той е управител на Медицински център в Златица.

"Убеден съм, че кандидатът на ГЕРБ Донка Бикова ще работи за превръщането на община Пирдоп в по-добро място за живеени и привличане на бизнеса", обяви Цветанов.

В Мирково кандидатът на ГЕРБ е Петър Грохчев, кoйтo aктивнo подпомага дейността на партията на местно ниво.

"Галя Кунина е достойна кандидатура за община Чавдар. Сигурен съм, че тя успешно ще реализира политиката на ПП ГЕРБ в общината", каза Цветан Цветанов./dnevnik.bg



Местни избори 2015: Интересни сблъсъци




Местни избори 2015: Интересни сблъсъци

Макар победата на ГЕРБ на местния вот на 25 октомври в повечето областни градове да изглежда предизвестена, интересна се очертава кметската надпревара в Пловдив, Хасково и Варна. Пред БСП стои задачата, ако не да разшири, поне да запази кметските места в осем областни града (колкото има в момента), за ДПС - дали ще има пробив в друг областен център със смесено население извън Кърджали.

В Пловдив ГЕРБ отива разцепена на изборите, след като бившият областен управител на града и до скоро депутат от партията на Бойко Борисов - Здравко Димитров, ще се яви като независим кандидат. Той вече получи благословията на пловдивския митрополит Николай, който дори го насърчи да се яви на изборите. Димитров има подкрепата още на ДСБ, СДС, БЗНС на военния министър Николай Ненчев и Национална партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмалиов.

Срещу сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев, който ГЕРБ издига за втори мандат, ще се изправи и предшественикът му Славчо Атанасов като кандидат на Патриотичния фронт (ПФ). Атанасов стана кмет през 2007 г. с номинация от тогавашната коалиция между ГЕРБ и ВМРО.

В края на август се очаква да стане известна и кандидатурата на БСП за кмет на Пловдив, като има вероятност това да е местният лидер на социалистите и бизнесмен Георги Гергов. Той е с най-много номинации от първичните структури - 64, следва го председателят на групата общински съветници на БСП в града и директор на Английската гимназия Николай Радев с 40 номинации. Бившият заместник-министър на образованието и дългогодишен директор на Математическата гимназия Кирчо Атанасов е издигнат от шест основни организации. С по две номинации са общинската съветничка и управител на СПА център Новотел - Пловдив Минка Сърнешка и инж. Петър Бояджиев.

БСП все още няма кандидат за кмет и в Хасково, но там интригата е дали претендентът на ГЕРБ - областният управител Добри Беливанов, ще успее да отстрани сегашния кмет Георги Иванов, който е разследван за престъпление по служба. Кандидатурата на Иванов за пети мандат все още не е издигната официално, но се очаква той да бъде подкрепен от партиите в Реформаторския блок, от която коалиция синът му Станислав Иванов е депутат.

Социалистите са водили разговор както с лидера на "Екогласност" и бивш депутат за кратко в миналия парламент Емил Георгиев (Екогласност), така и с бизнесмена Минко Ангелов. АБВ също няма засега свой претендент. Колкото повече са кандидатите, толкова по-голямо ще е разпиляването на гласовете и съответно по-големи шансовете Иванов да спечели пети мандат.

Във Варна също се очаква оспорвана надпревара. Срещу сегашния кмет Иван Портних, който ще се кандидатира за втори мандат от ГЕРБ, са издигнати достойни претенденти, трима от които ще са независими. Това е бизнесменът Чавдар Трифонов Анелия, зад когото застава ДСБ, бившият министър на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова, подкрепена от БСП, както и бившият министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски и бивш шеф на пристанището в морския град Данаил Папазов, издигнат от гражданска инициатива "Живот за Варна". Патриотичният фронт и АБВ все още не са обявили дали ще издигнат свои кандидати или ще подкрепят някой от номинираните.

Интересен сблъсък се очаква и в Русе, където вторият мандат на сегашния кмет Пламен Стоилов (ГЕРБ) ще бъде оспорен от предшественика му Божидар Йотов (БСП). В надпреварата влиза и депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, който може да получи подкрепа и на част от партиите в Реформаторския блок. Там АБВ издига мениджърът Стелиян Стефанов, който беше и кандидат за лидерското място в АБВ, когато Георги Първанов подаде оставка.

В Плевен се очаква остър двубой между Димитър Стойков (ГЕРБ), Георг Спартански (Реформаторския блок), съветника в министерството на спорта Цветан Антов (АБВ) и Антон Георгиев (БСП).

Сегашните кметове на Кюстендил и Монтана - Петър Паунов (за трети мандат) и Златко Живков (за пети мандат), които се очаква да се кандидатират за нов мандат с подкрепата на Реформаторския блок, изглеждат безалтернативни. В Монтната ГЕРБ номинира сегашния кмет на монтанската община Георги Дамяново - Дилян Димитров, който е и областен лидер на партията на Борисов. БСП и АБВ също не са издигнали кандидати в двата областни града.

Според социологоческите проучвания победата на ГЕРБ е сигурна в София, Бургас и Стара Загора, където управляват и смятаните за най-успешни кметове на ГЕРБ. В столицата третият мандат на Йорданка Фандъкова ще бъде оспорен от социолога Михаил Мирчев (БСП) и депутата от Реформаторския блок и бивш общински съветник Вили Лилков. Без сериозна конкуренция Димитър Николов тръгва към третия си мандат начело на Бургас и вероятната подкрепа на Реформаторския блок, там БСП номинира адвоката и местен лидер Евгений Мосинов. Живко Тодоров също няма сериозна конкуренция за втория си мандат в Стара Загора./dnevnik.bg



Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, Бареков го подкрепя




Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, Бареков го подкрепя
Йордан Лечков
"България без цензура" (ББЦ) на бившия тв водещ и евродепутат Николай Бареков подкрепя кандидатурата на Йордан Лечков за кмет на Сливен. Това обяви днес в Сливен Бареков, цитиран от БТА.

ББЦ ще бъде един от мандатоносителите на коалицията "Обединени региони", която издига кандидатурата на Лечков за кмет и за водач на листата за общински съветници.

Бареков отбеляза няколко причини, заради които ще го подкрепят, сред които необходимостта от промяна на политическото статукво. "Искаме хора, независими по дух, да имат възможност да влязат в управлението", заяви Бареков и добави, че Лечков има нужда от втори шанс.

Лечков беше два мандата кмет на Сливен - от 2003 г. до 2011 г., като през 2007 г. беше издигнат от ГЕРБ.

В коалицията "Обединени региони" участва и партията "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев, който сега е в отпуск като съветник на премиера Бойко Борисов, тъй като ще се кандидатира за кмет на родния си Сандански. Йордан Лечков заяви, че ще бъде подкрепен и от други политически партии, сред които "Обединена България"./dnevnik.bg



На 25 август стартира регистрация на партиите за местните избори




На 25 август стартира регистрация на партиите за местните избори
Снимката е архивна, Фотограф: Велко Ангелов, КАПИТАЛ
Централната избирателна комисия започва приемането на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в местните избори от 9 часа на 25 август, вторник.

Очаква се първа отново да се регистрира ГЕРБ. Младежите на ГЕРБ пазят на смени ред пред ЦИК още от 10 август, когато президентът Росен Плевнелиев насрочи с указ кметския вот и референдума на 25 октомври.

Документите ще се приемат в сградата на Народното събрание, пл. "Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9,00 до 17,00 ч.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 18 часа на 9 септември 2015 г., информират още от ЦИК.



АБВ със 135 канидати за кметове, в четири подкрепя БСП




АБВ със 135 канидати за кметове, в четири подкрепя БСП
Румен Петков и Георги Първанов
АБВ има засега 135 кандидати за кметове, от които 30 са независими. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от БТА. В четири общини формацията на бившия президент Георги Първанов ще подкрепи кандидатури, излъчени от БСП, в други ще участва в коалиционни формати с БСП, посочи Петков и даде пример с Козлодуй и Сухиндол.

В повече от 85 общини играем с кандидати на АБВ, което говори за самочувствие на нашите структури и за енергия и способност да се формира политика, отбеляза Петков. В 18 от областните центрове АБВ има свои кандидати за кметове, добави той.

За общите кандидатури с БСП Първанов посочи, че ще направят компромис и ще дадат подкрепа там, където има силен кмет. Тези компромиси се правят ниско долу, горе диалог няма, горе има атаки, отбеляза той. По думите му някой някъде е решил, че посоката на стратегическия удар на "Позитано" 20 трябва да бъде отново срещу АБВ. Те не мислят колко много ще загубят, в това число и нови областни центрове, а как да се разправят с АБВ, отбеляза Първанов. Аз бих поставил в тази графа атаката, която върви срещу мен и моето семейство в последните три седмици, коментира той.

Тежка кампания с купуване на гласове прогнозираха още от АБВ. Първанов призова ГЕРБ да бъдат стожер на сигурността на предстоящия местен вот, за да се избегнат порочните изборни практики.

Той заяви, че АБВ няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ за кмет на столицата Йорданка Фандъкова. "При цялото ми позитивно отношение към кмета на София госпожа Фандъкова няма как да я подкрепим, няма как да застанем зад нея, защото тук, в София, бих казал и в по-големите областни центрове, ние задължително ще играем с леви кандидатури. Преди всичко кандидатури на АБВ, но ако се наложи ще правим и по-широки коалиции, преди всичко в лявото пространство", добави той.

АБВ не са излъчили все още своите кандидатури за София, Пловдив и Варна, но водят разговори с хора от академичните среди./dnevnik.bg



Решението на феномена "15/15" ясно другата седмица, обяви ЦИК




Решението на феномена "15/15" ясно другата седмица, обяви ЦИК
Цветозар Томов
Централната избирателна комисия ще обсъди до два-три дни предложението на СДС за номерация на партиите и кандидатите в интегралната бюлетина за изборите за общински съветници, така че да не се повтори феноменът "15/15". Това обяви на пресконференция днес говорителят на комисията Цветозар Томов.

По-рано днес зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на Националния изпълнителен съвет на СДС Юлиан Леков внесоха в Централната избирателна комисия предложението си номерацията на кандидатите за общински съветници да започне от номер 101 или партийните листи да започват от 101-ви номер. И двете решения ще избегнат безумните феномени, които видяхме и на евроизборите, и на парламентарните избори, коментира Петров.

Той обясни още, че целта е да се избегне дублирането на номерата между партии и общински съветници, така че, който гласува преференциално, да избере реалния кандидат, а не партията, която е предпочел.

"Нито една партия досега не е възразила срещу нашето предложение. Смятам, че ЦИК като един обективен орган трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добро за всички българи", подчерта Петров.

От ЦИК потвърдиха, че са получили писмото на СДС, но тепърва комисията ще го обсъди и ще вземе решение дали да се съобрази с това предложение. То е по сериозен проблем и трябва внимателно да го разгледаме и до 2-3 дни ще се произнесем, обеща Цветозар Томов./dnevnik.bg



Искаме да подпишем коалиционно споразумение, обявиха от СДС




Искаме да подпишем коалиционно споразумение, обявиха от СДС
"Очаква се Реформаторският блок да има коалиционно споразумение", заяви заместник председателят на СДС Любен Петров.

Припомняме, от партията на Меглена Кунева искат настойчиво подобно споразумение да бъде подписано до 1 септември.

"Ние желаем това споразумение, което беше учредителното на Реформаторския блок да бъде спазено в пълния му обем, да направим изборите и четирите цикъла и след това да се търси формат, по който РБ ще продължи да работи", изтъкна още Любен Петров.

За местните избори щяло да има конкретно споразумение, което било технически процес. То нямало да промени състава на блока.

Петров, заедно с члена на НИС Юлиан Леков внесоха в ЦИК предложение, с което да се избегне съвпадение на номерата на бюлетините и преференциите в кандидатските листи, довели в предишни избори до „феномените" Ана Баракова и № 15 в БСП.

Най-дългата кандидатска листа за местния вот е софийската - с 66 кандидати, както стана ясно от коментара на Любен Петров. Затова сините предлагат ЦИК да реши дали номерата на бюлетините да започват от 101 нататък или пък партийните листи да са от 101 нататък.

Целта е да се избегне дублирането на номерата на партии и кандидатите за общински съветници, така че който гласува преференциално да избере неговия кандидат, коментира Петров.

Това е много прагматична идея, смята още той. Нито една партия не е възразила срещу нея, подчерта Любен Петров. Сините вярват, че избирателите са умни и няма да се объркат./news.bg



4 млн. лв и 9000 души влага ГЕРБ в предизборната кампания




Уважение на политическия опонент и липса на популизъм са само част от формулата, на която ГЕРБ ще заложи на предстоящите местни избори
Цветан Цветанов
Уважение на политическия опонент и липса на популизъм са само част от формулата, на която ГЕРБ ще заложи на предстоящите местни избори. „Да изпълняваш, а не само да обещаваш, е силата на ГЕРБ", се похвали зам.-председателят на партията и шеф на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

„Ние не делим общините на големи и малки, на наши и ваши. Просто искаме да развиваме регионите", се зарече още Цветанов.



четвъртък, 20 август 2015 г.

Машинно гласуване в 50 столични секции, обяви ЦИК




Машинно гласуване в 50 столични секции, обяви ЦИК

11 важни решения е взела Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите наесен. Сред тях са становищата на изборната комисия за хронограмата, за проверката на списъците с избирателите, които подкрепят партиите, коалициите и инициативните комитети.

Решено е и как да стане регистрацията на политическите сили в ЦИК, както и за сроковете, в които трябва да се извърши регистрацията на участниците във вота - от 25 август всеки ден от 9 до 17 часа до 9 септември, когато ЦИК ще регистрира до 18 часа.



сряда, 19 август 2015 г.

Димитър Шивиков - независим кандидат кмет на Карлово




Димитър Шивиков - независим кандидат кмет на Карлово
Ген. Димитър Шивиков, © bg.wikipedia.org
Ген. Димитър Шивиков се впуска в кметската надпревара в Карлово. Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада обясни пред БНР, че влиза в битката като независим кандидат.

Шивиков обясни, че са водени разговори в тази насока, има създаден и инициативен комитет. Той обаче все още не е регистриран, тъй като Общинската избирателна комисия (ОИК) не е започнала работа. Когато това станело факт, щяло да има и официална позиция.



сряда, 12 август 2015 г.

Без право на вот ако си с регистрация след 24 април




Без право на вот ако си с регистрация след 24 април
Централната избирателна комисия определи датата 24 април 2015 г. за датата 6 месеца преди изборния ден, до която адресните регистрации за право на гласуване ще се зачитат.
Датата се определя съгласно чл. 396, ал. 1, чл. 397, ал. 1 и параграф 1, т. 4 и 5 от допълнителните разпоредби, посочват от ЦИК.



вторник, 11 август 2015 г.

ХРОНОГРАМА за изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.




ХРОНОГРАМА
за изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г.
(приета с Решение № 560-МИ от 22 юли 2019 г.



Процедури, действия и решения
Основание
от ИК
Време
(дни и часове) спрямо изборния ден
Срок до дата
(вкл.)
1.
Президентът на републиката насрочва изборите за общински съветници и кметове
чл. 4, ал. 1

 Указ № 163 от 10.07. 2019 г. (ДВ, бр. 56 от 16.07.2019 г.)

2.
Министерският съвет може да възложи координацията и изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите на определен министър
чл. 18, ал. 4
7 дни от насрочване на изборите

3.
Министерският съвет приема план-сметка, съгласувана с ЦИК
чл. 18, ал. 2
Не по-късно от 55 дни преди изборния ден

4.
ЦИК открива сайт на интернет страницата си за предоставяне на информация при машинно гласуване
чл. 214, ал. 1
7 дни от насрочване на изборите

5.
ЦИК определя с методика възнагражденията на членовете на избирателните комисии и специалистите към тях
чл. 57, ал. 1, т. 7

14.08.2019 г.
6.
ЦИК определя структурата и съдържанието на единната номерация на избирателните секции
чл. 57, ал. 1, т. 16

14.08.2019 г.
7.
ЦИК определя условията и реда за машинно гласуване
чл. 57, ал. 1, т. 29
и §39 от ПЗР на ИК

14.08.2019 г.
8.
ЦИК съгласувано с МС определя условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали,  включително и за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване
чл. 6, ал. 3

14.08.2019 г.
9.
ЦИК утвърждава образците на указателните табели и табла, както и образците на отличителните знаци на застъпниците, наблюдателите и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети и отличителни знаци на членовете на СИК
чл. 57, ал. 1, т. 44




14.08.2019 г.
10.
ЦИК определя условията, реда и сроковете за възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването
чл. 57, ал. 1, т. 33


14.08.2019 г.
11.
Денят, часът и мястото на провеждането на консултациите за съставите на ОИК се съобщават публично от кмета на общината и се публикуват на интернет страницата на общината не по-късно от три дни преди провеждането им

чл. 75, ал. 1, изр. 2

15.08.2019 г.

12
ЦИК утвърждава образец на печати за ОИК, СИК и ПСИК и защитата им
чл. 57, ал. 1, т. 8

19.08.2019 г.
13.
При кмета на общината се провеждат консултации за състава на ОИК
чл. 75, ал. 1

20.08.2019 г.
14.
ЦИК утвърждава образците на изборните книжа за изборите за общински съветници и кметове
чл. 6, ал. 1

20.08.2019 г.
15.
В случаите, когато е постигнато съгласие между участниците в консултациите, кметът на общината представя на ЦИК писмено предложение за състав на ОИК, заедно с изискуемите документи
чл. 75, ал.7

24.08.2019 г.
16.
Когато не е постигнато съгласие между участниците в консултациите, кметът на общината изпраща на ЦИК направените предложения за състав на ОИК, заедно с изискуемите документи
чл. 75, ал.6

24.08.2019 г.
17.
ЦИК определя формата и структурирания електронен вид на списъците, както и реда за проверка на списъците за участие на независими кандидати и възлага изпълнението на ГД „ГРАО“ в МРРБ

чл. 57, ал. 1, т. 35




24.08.2019 г.
18.
ЦИК определя реда за проверка на списъците с избирателите, подкрепящи регистрацията на партиите и коалициите,  както и реда за проверка на кандидатските листи и възлага изпълнението на ГД „ГРАО” в МРРБ
чл. 57, ал. 1, т. 36
чл. 133, ал. 3, т. 5
чл. 140, ал. 3, т. 6
чл. 416


24.08.2019 г.
19.
ЦИК определя реда за проверка на кандидатските листи и възлага изпълнението на ГД „ГРАО“ в МРРБ
чл. 57, ал. 1, т. 36

30.08.2019 г.
20.
ГД „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието предоставя на ГД „ГРАО” в МРРБ данни за лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, за автоматизираното им заличаване от избирателните списъци
чл. 27, ал. 2
Не по-късно от 55 дни преди изборния ден
01.09.2019 г.
21.
ЦИК определя условията и реда за участие на наблюдатели
чл. 57, ал. 1, т. 14


03.09.2019 г.
22.
Областният управител прави предложение до ЦИК въз основа на предложенията от проведените консултации при кмета на общината в случая, когато кметът на общината не е направил предложението до ЦИК за назначаване на ОИК
чл. 75, ал.9
Не по-късно от 52 дни преди изборния ден

03.09.2019 г.

23.
ЦИК назначава общинската избирателна комисия за всяка община
чл. 57, ал. 1, т. 5
чл. 74
Не по-късно от 50 дни преди изборния ден
06.09.2019 г.
24.
Кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината, утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес и изпраща копие от заповедта на Териториалното звено (ТЗ) на ГД „ГРАО“ в МРРБ в областта, на ОИК и я обявява публично на общодостъпно място
чл. 8
Не по-късно от 50 дни преди изборния ден
06.09.2019 г.
25.
Сметната палата утвърждава образците на декларациите, подавани при финансиране на предизборната кампания и ги обявява на интернет страницата си
чл. 173
Не по-късно от 50 дни преди изборния ден
06.09.2019 г.
26.
ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях

чл. 57, ал. 1, т. 20
Не по-късно от 48 дни преди изборния ден
08.09.2019 г.
27.
Кметът на общината определя местата за обявяване на избирателните списъци и уведомява за това ОИК
чл. 41, ал. 3
Не по-късно от 45 дни преди изборния ден
11.09.2019 г.
28.
Партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите за общински съветници и кметове
чл. 133, ал. 1
и чл. 140, ал. 1
Не по-късно от 45 дни преди изборния ден
До 17,00 ч. на
11.09.2019 г.
29.
ЦИК регистрира партиите и коалициите за участие в изборите за общински съветници и кметове
чл. 134, ал. 1
чл. 141, ал. 1
Не по-късно от 45 дни преди изборния ден
11.09.2019 г.
30.
ЦИК изпраща на ОИК списък на регистрираните за участие в изборите за общински съветници и кметове партии и коалиции незабавно след приключване на регистрацията им
чл. 138
чл. 146
Не по-късно от 44 дни преди изборния ден
12.09.2019 г.

31.
ГД „ГРАО” в МРРБ извършва проверка на представените от партиите и коалициите списъци с имената на избиратели, подкрепящи регистрацията им
чл. 135, ал.2
чл. 142, ал. 2
Не по-късно от 42 дни преди изборния ден
14.09.2019 г.
32.
Общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци, включително част I, на видно място в района на съответната избирателна секция и ги публикува на интернет страницата си
чл. 41, ал. 1
чл. 42, ал. 2
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

16.09.2019 г.
33.
Гражданин на друга държава - членка на ЕС, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 ИК и желае да бъде вписан в избирателния списък – част ІІ, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място
Вписаните граждани в избирателните списъци – част ІІ, подават нова декларация само при промяна на някои от декларираните обстоятелства
чл. 408, ал. 1 и 2

Не по-късно от 40 дни преди изборния ден
16.09.2019 г.
34.
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК
чл. 147, ал. 1
чл. 148, ал. 2
чл. 153, ал. 1
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на
16.09.2019 г.
35.
Партия или коалиция, включена в състава на местна коалиция, която след регистрацията на местната коалиция напусне състава й, може да участва на изборите самостоятелно, след като се регистрира в ОИК
чл. 149, ал. 7
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на 16.09.2019 г.
36.
ОИК регистрира партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети за участие в изборите за общински съветници и кметове
чл. 87, ал. 1, т. 12, 13, 14
чл. 147, ал.6
чл. 148, ал. 6
чл. 153, ал.1
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

16.09.2019 г.
37.
ЦИК приема решение за извършване на проверка дали кандидатите отговарят на изискванията да бъдат избирани
чл. 397
чл. 402, т. 1 и 2
чл. 413
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

16.09.2019 г.
38.
Печатните медии и онлайн новинарските услуги предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, които се обявяват на интернет страницата им и се изпращат незабавно на Сметната палата и на ЦИК
чл. 187, ал. 1



Не по-късно от 40 дни преди изборния ден
16.09.2019 г.
39.
Електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) обявяват на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си
чл. 198, ал. 5
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден
16.09.2019 г.
40.
Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник
чл. 180

В тридневен срок след сключване на съответния договор

41.
ЦИК предоставя на Сметната палата данните за банковата сметка на партиите и коалициите, предназначена за обслужване на предизборната кампания, и имената и длъжностите на лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност
чл. 163, ал. 1
Не по-късно от 40 дни преди изборния ден
16.09.2019 г.
42.
Кметът на общината съобщава публично и обявява на интернет страницата на общината датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на СИК не по-късно от три дни преди провеждането им
чл. 91, ал. 1, изр. 2
и ал. 3

16.09.2019 г.
43.
При кмета на общината се провеждат консултации за съставите на СИК
чл. 91, ал. 3
Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
20.09.2019 г.
44.
ОИК в срок от 5 дни от регистрацията на местните коалиции и инициативните комитети предоставят на Сметната палата данните за банковата им сметка, предназначени за обслужване на предизборната им кампания, и имената и длъжностите на лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност
чл. 163, ал. 3
Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
21.09.2019 г.
45.
Данните за автоматизираното отпечатване на избирателните списъци - част II се предават от кмета на общината.
Част II на избирателните списъци се отпечатва от ГД „ГРАО“ в МРРБ
чл. 26, ал. 2
Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
21.09.2019 г.
46.
Промени в състава на коалициите, настъпили след регистрацията им в ЦИК, се извършват въз основа на подадено заявление до ЦИК
чл. 144, ал. 1

Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
21.09.2019 г.
47.
Промени в състава на местна коалиция, настъпили след регистрацията й в ОИК, се извършват въз основа на подадено заявление до ОИК
чл. 149

Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
21.09.2019 г.
48.
ОИК формира единните номера на избирателните секции в общината съобразно единната номерация на секциите, определена с решение на ЦИК
чл. 8, ал. 8
Не по-късно от 35 дни преди изборния ден

21.09.2019 г.
49.
Кметът на общината уведомява ОИК за адресите на избирателните секции, като изпраща заверено копие от заповедта си за образуване на избирателните секции
чл. 8, ал. 6
Не по-късно от 35 дни преди изборния ден
21.09.2019 г.
50.
Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията й за участие в изборите пред ЦИК, която приема решение за заличаване на регистрацията
чл. 137, ал. 1
чл. 145, ал. 1
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
51.
Партиите, коалициите и местните коалиции може да поискат заличаване на регистрацията им пред ОИК, която приема решение за заличаване на регистрацията
чл. 150
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
52.
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети правят предложение за регистрация в ОИК на кандидатските си листи
чл. 414 ал. 3
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
53.
ОИК приема решения за регистрация на кандидатските листи
чл. 87, т. 14
чл. 414 ал. 3
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
54.
Инициативните комитети предават на ОИК списъка на лицата, които подкрепят регистрацията на независим кандидат на хартиен носител и  на технически носител в структуриран електронен вид, заедно с другите документи за участие в изборите
чл. 416, ал. 4



Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
55.
ОИК предава незабавно списъците на ТЗ на ГД „ГРАО” в МРРБ за проверка
чл. 418, ал. 1
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден
24.09.2019 г.
56.
ЦИК отбелязва в регистъра си настъпилите промени в състава и наименованието на коалиция
чл. 144, ал. 5 и 6

Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
57.
ОИК отбелязва в регистъра си настъпилите промени в състава и наименованието на местна коалиция
чл. 149, ал. 5 и 6
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

24.09.2019 г.
58.
Инициативен комитет може да поиска ОИК да заличи регистрацията му за участие в изборите
чл. 155, ал. 1
Не по-късно от 32 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на 24.09.2019 г.
59.
ЦИК изпраща на ОИК информация за заличените партии, за извършените промени в състава и наименованието на коалициите, както и информация за заличените коалиции
чл. 138
чл. 146
31 дни преди изборния ден
25.09.2019 г.
60.
ОИК изпраща на ЦИК списък с регистрираните кандидати
чл. 397, ал. 2
чл. 413, ал. 7
чл. 415
Не по-късно от 31 дни преди изборния ден
25.09.2019 г.
61.
ЦИК определя чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината и обявява резултатите от жребия. Номерата на местните коалиции и инициативните комитети следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на регистрацията на местната коалиция и на независимия кандидат от ОИК
чл. 57, ал. 1, т. 21
чл. 423, ал. 1 и 2
Не по-късно от 31 дни преди изборния ден

25.09.2019 г.
62.
ЦИК определя чрез жребий реда на представяне на кандидатите на регистрираните в ЦИК партии и коалиции в различните форми на предизборната кампания
чл. 192, ал. 1
Не по-късно от 31 дни преди изборния ден

25.09.2019 г.
63.
ОИК определя чрез жребий реда за участие в диспутите. Формите, темите на предизборната кампания, форматите и екипите се определят от ръководителите на регионалните радио- и телевизионни центрове и упълномощени представители на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати
чл. 196, ал. 3
Не по-късно от 31 дни преди изборния ден

25.09.2019 г.
64.
ЦИК одобрява споразумението между БНТ, БНР и партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, за формите, темите на предизборната кампания, форматите и екипите и го изпраща незабавно на Сметната палата
чл. 189, ал. 4
Не по-късно от 31 дни преди изборния ден

25.09.2019 г.
65.
Кметът на общината представя в ОИК протокола и другите книжа от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите за съставите на СИК, когато не е постигнато съгласие
чл. 91, ал. 7

25.09.2019 г.
66.
Кметът на общината представя в ОИК предложение за съставите на СИК, когато е постигнато съгласие
чл. 91, ал. 8 и ал. 9

25.09.2019 г.
67.
Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция се откаже, партията, коалицията или местната коалиция може да предложи друг кандидат
чл. 417, ал. 5, изр. 2
Не по-късно от 30 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на 26.09.2019 г.
68.
При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат партията, коалицията или местната коалиция може да предложи за регистриране друг кандидат
чл. 417, ал. 4
Не по-късно от 30 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на
26.09.2019 г.
69.
Министерският съвет предоставя на общините, съответно на областните администрации, средствата за организационно-техническата подготовка на изборите
чл. 18, ал. 3
Не по-късно от 30 дни преди изборния ден
26.09.2019 г.
70.
Общинската администрация изпраща копие от част II на избирателния списък на ЦИК.
Проверка на обстоятелствата по чл. 396 от ИК се извършва от МВР и МП по искане на общинската администрация. За гражданите на друга-държава членка на ЕС, искането се придружава с копие от декларациите
чл. 410, ал. 1 и ал. 2

Не по-късно от 30 дни преди изборния ден
26.09.2019 г.
71.
ЦИК утвърждава техническия образец и защитата на бюлетините
чл. 57, ал. 1, т. 19
Не по-късно от 30 дни преди изборния ден

26.09.2019 г.
72.
Електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) изпращат на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на ОИК (за електронна медия с регионален и местен обхват) условията, реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си
чл. 198, ал. 6

Не по-късно от 30 дни преди изборния ден
26.09.2019 г.
73.
Начало на предизборната кампания
чл. 175
30 дни преди изборния ден
От 27.09.2019 г.
74.
Съответното ТЗ на ГД „ГРАО“ в МРРБ извършва проверка на списъците в подкрепа на независимите кандидати
чл. 418, ал. 2
Не по-късно от 27 дни преди изборния ден
29.09.2019 г.
75.
ОИК установява резултата от извършената проверка и когато установи, че независим кандидат не е подкрепен от необходимия брой избиратели, заличава регистрацията му и незабавно изпраща решението на инициативния комитет
чл. 418, ал. 4 и 5
Не по-късно от 27 дни преди изборния ден
29.09.2019 г.
76.
ОИК назначава СИК
чл. 89, ал.1

30.09.2019 г.
77.
Кметът обявява част II на избирателните списъци
чл. 41, ал. 2
Не по-късно от 25 дни преди изборния ден
01.10.2019 г.
78.
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети изпращат на Сметната палата информацията по чл. 171, ал. 2 от ИК на хартиен и електронен носител за включване в регистъра по чл. 171, ал. 1 от ИК
чл. 171, ал. 3
Не по-късно от 25 дни преди изборния ден
01.10.2019 г.
79.
Когато ОИК не е назначила СИК, изпраща незабавно документацията в ЦИК
чл. 91, ал. 13
чл. 89
Не по-късно от 24 дни преди изборния ден
02.10.2019 г.
80.
ЦИК определя условията и реда за извършване на социологически проучвания в изборния ден; води публичен регистър на социологическите агенции

чл. 57, ал. 1, т. 25
20 дни преди изборния ден
06.10.2019 г.
81.
ГД „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието предоставя на ГД „ГРАО“ в МРРБ данни за лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, за автоматизирано заличаване от избирателните списъци (повторно)
чл. 27, ал. 2
Не по-късно от 15 дни преди изборния ден
11.10.2019 г.
82.
Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден
чл. 37, ал. 1

Не по-късно от 14 дни преди изборния ден
12.10.2019 г.
83.
Краен срок за подаване на заявленията за вписване на избирател за гласуване по настоящ адрес
чл. 36, ал. 1 и 2
Не по-късно от 14 дни преди изборния ден

12.10.2019 г.
84.
Общинската администрация по настоящ адрес на избирателя предава информацията за подадените искания за гласуване по настоящ адрес на ГД „ГРАО“ в МРРБ за автоматизирано вписване на избирателя в избирателните списъци по настоящ адрес и заличаването му от избирателния списък по постоянен адрес
чл. 36, ал. 3

Не по-късно от 12 дни преди изборния ден
14.10.2019 г.
85.
При кмета на общината се провеждат консултации за състава на подвижната СИК
чл. 37, ал. 1
чл. 90, ал. 2, изр. 1
чл. 91
Не по-късно от 12 дни преди изборния ден
14.10.2019 г.
86.
Кметът на общината прави предложение до ОИК за състава на подвижната СИК
чл. 37, ал. 1
чл. 90, ал. 2, изр. 2

Не по-късно от 10 дни преди изборния ден
16.10.2019 г.
87.
ОИК назначава подвижната СИК за гласуване с подвижна избирателна кутия
чл. 89, ал. 2
Не по-късно от 10 дни преди изборния ден
16.10.2019 г.
88.
Кметът на общината обявява на видно и достъпно място и на интернет страницата на общината списъка на заличените лица
чл. 39, ал. 1
Не по-късно от 10 дни преди изборния ден
16.10.2019 г.
89.
Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия, коалиция и местна коалиция  почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 7 дни преди изборния ден
чл. 417, ал. 5, изр. 1
Не по-късно от 7 дни преди изборния ден

До 17,00 ч. на
19.10.2019 г.
90.
ОИК оповестява по подходящ начин чрез средствата за масово осведомяване мерките, позволяващи на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването да гласуват в изборния ден
чл. 87, ал. 1, т. 1
чл. 234, ал. 1 и чл. 10
Не по-късно от 7 дни преди изборния ден
19.10.2019 г.
91.
ЦИК регистрира социологическите агенции за проучвания в изборния ден
чл. 202, ал. 2
Не по-късно от 7 дни преди изборния ден
19.10.2019 г.
92.
Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник
чл. 43, ал. 1 и 2
Не по-късно от 7 дни преди изборния ден
19.10.2019 г.
93.
Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в срок, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това не по-късно от 5 дни преди изборния ден и при условие че на територията на населеното място/общината е назначена подвижна секционна избирателна комисия
чл. 37, ал. 2
Не по-късно от 5 дни преди изборния ден
21.10.2019 г.
94.
ЦИК определя реда за проверка на гласуване в нарушение на изискванията на ИК, включително за проверка на решенията по чл. 39 ИК и на удостоверенията по чл. 40 ИК
чл. 57, ал. 1, т. 30
Не по-късно от 5 дни преди изборния ден
21.10.2019 г.
95.
Образуват се избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги
чл. 9, ал. 8
Не по-късно от 48 часа преди изборния ден
24.10.2019 г.
96.
Ръководителят на заведението, дома или друга специализирана институция уведомява общинската администрация за вписаните в списъка лица, за да бъдат заличени от избирателните списъци по постоянния им адрес или адрес на пребиваване за гражданите на други държави-членки на ЕС
чл. 28, ал. 2
Не по-късно от 48 часа преди изборния ден
24.10.2019 г.
97.
Ръководителите на местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и за задържане уведомяват общинската администрация за вписаните в списъка лица, за да бъдат заличени от избирателните списъци по постоянния им адрес или адрес на пребиваване за гражданите на други държави-членки на ЕС
чл. 29, ал. 3
Не по-късно от 48 часа преди изборния ден

24.10.2019 г.
98
Край на предизборната кампания
чл. 182, ал. 4
24 часа преди изборния ден
24.00 ч. на
25.10.2019 г.
99.
Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване на края на изборния ден
чл. 205, ал. 5
24 часа преди изборния ден
От 00.00 ч. на 26.10.2019 г.
до обявяване на края на изборния ден на
27.10.2019 г.
100.
Краен срок за подаване на заявления за регистрация на наблюдатели в ЦИК.
ЦИК регистрира наблюдателите, издава им удостоверения и ги вписва в публичен регистър
чл. 57, ал. 1, т. 14
чл. 112
чл. 113
До изборния ден
До 17,00 ч. на
26.10.2019 г.
101.
Краен срок за подаване на заявления за регистрация на застъпници в ОИК.
ОИК регистрира застъпниците на кандидатските листи, издава им удостоверения и ги вписва в публичен регистър
чл. 87, ал. 1, т. 18
чл. 118
чл. 122
До изборния ден

До 17,00 ч. на
26.10.2019 г.
102.
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети представят в ОИК списък с упълномощените си представители
ОИК публикува списъците на интернет страницата на комисията
чл. 124, ал. 4
До изборния ден

До 17,00 ч. на
26.10.2019 г.
103.
СИК получава бюлетините и изборните книжа и материали и подготвя изборните помещения за гласуването
чл. 215
чл. 218
В предизборния ден
26.10.2019 г.
104.
Забрана за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение
чл. 205, ал. 5
24 часа преди изборния ден
0,00 ч. на 26.10.2019 г.
105.
НАЧАЛО И КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В ИЗБОРНИЯ ДЕН
чл. 220
07.00 - 20.00 ч.
27.10.2019 г.
106.
Оповестяване на резултати от социологическите проучвания
чл. 204, ал. 3

След 20,00 ч. на
27.10.2019 г.
107.
ОИК обявява края на изборния ден на територията на съответната община
чл. 87, ал. 1, т. 25

Веднага след приключване на гласуването, но
не по-късно от 21,00 ч. на 27.10.2019 г.
108.
СИК преброява гласовете и изготвя протоколите с резултатите в секцията от гласуването за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство
чл. 100, ал. 1, т. 4
След обявяване края на гласуването от председателя на СИК
27.10.2019 г.
109.
СИК при поискване предоставя срещу подпис на членовете на комисията, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети и на наблюдателите копие от подписания протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция, подпечатано с печата на комисията и подписано на всяка страница от председателя, заместник-председателя и секретаря преди предаването в ОИК
чл. 442
След изготвяне на протокола на СИК и преди предаването му на ОИК

110.
СИК предава на ОИК протоколите за всеки вид избор, както и избирателните списъци и списъците на заличените лица с приложенията към тях
чл. 444, ал. 1
След изготвянето, но не по-късно от 24 часа от приключване на гласуването

111.
Веднага след предаване на протоколите и избирателните списъци на ОИК СИК предава чувалите (торбите) с бюлетините и останалите книжа и материали на общинската администрация
чл. 100, ал. 1, т. 5
Не по-късно от 24 часа от приключване на гласуването

112.
ОИК съставя протоколи с резултатите от гласуването за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район и за кметове на кметства. Приема решение за обявяване на избраните общински съветници. Обявява резултатите по партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати.
Приема решение за обявяване на избран кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или за насрочване на втори тур за избор на кмет. Издава удостоверения на избраните общински съветници и кметове.
чл. 87, ал. 1, т. 26 и т. 29
чл. 447
чл. 452, ал. 2
чл. 453, ал. 5

След обявяване на резултатите, но
не по-късно от 48 часа след приключване на гласуването

113.
ОИК при поискване предоставя срещу подпис на членовете на комисията, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети и на наблюдателите копие от подписания протокол с резултатите от гласуването, подпечатано с печата на комисията и подписано на всяка страница от председателя, заместник-председателя и секретаря преди предаването в ЦИК
чл. 87, ал. 1, т. 28
чл. 455, ал. 2

След изготвяне на протокола, но не по-късно от 48 часа след приключване на гласуването

114.
ОИК създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на СИК в изборния район
чл. 456
След въвеждане на данните от протоколите на СИК в изчислителния пункт на ОИК

115.
ОИК сканира протоколите на СИК с резултатите от гласуването и публикува сканираните протоколи на интернет страницата си
чл. 87, ал. 1, т. 27
Не по-късно от 48 часа след приключване на гласуването

116.
ОИК предава в ЦИК първите екземпляри от протоколите на СИК, своите протоколи и решения с резултатите от гласуването и другите книжа от произведените избори
чл. 457, ал. 1 и ал. 2
Не по-късно от 48 часа след получаване на  протоколите на СИК

117.
ОИК насрочва втори тур за избори за кмет, когато няма избран кандидат
чл. 87, ал. 1, т. 29
След обявяване на резултатите

118.
Кандидат за кмет, допуснат до участие до втори тур, може да се откаже
от участие
чл. 452, ал. 8
В срок до 24 часа от обявяване на резултатите от първия тур

119.
ОИК предава на ТЗ на ГД „ГРАО” в МРРБ избирателните списъци за извършване на проверка за гласуване в нарушение на разпоредбите на ИК

Не по-късно от 3 дни след изборния ден
30.10.2019 г.
120.
Предизборен ден за втори тур



121.
НАЧАЛО И КРАЙ НА ГЛАСУВАНЕТО В ИЗБОРНИЯ ДЕН НА ВТОРИЯ ТУР
чл. 220
07.00 - 20.00 ч.
03.11.2019 г.
122.
Оповестяване на резултати от социологическите проучвания
чл. 204, ал. 3

След 20,00 ч. на
съответния ден
123.
ОИК обявява края на изборния ден на територията на съответната община
чл. 87, ал. 1, т. 25

След приключване на гласуването, но
не по-късно от 21,00 ч. на съответния ден
124.
СИК преброява гласовете и изготвя протоколите с резултатите в секцията от гласуването на втория тур за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство
чл. 100, ал. 1, т. 4
След обявяване края на гласуването от председателя на СИК

125.
СИК при поискване предоставя срещу подпис на членовете на комисията, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети и на наблюдателите копие от подписания протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция, подпечатано с печата на комисията и подписано на всяка страница от председателя, заместник-председателя и секретаря преди предаването в ОИК
чл. 442
След изготвяне на протокола на СИК и преди предаването му на ОИК

126.
СИК предава на ОИК протоколите с резултатите от произведения втори тур, както и другите книжа и материали
чл. 444, ал. 1
След изготвянето, но не по-късно от 24 часа от приключване на гласуването

127.
ОИК предава в ЦИК протокола с резултатите от произведения втори тур на избора за кметове, решението си за обявяване на избрания кмет и пъвите екземпляри от протоколите на СИК
чл. 457, ал. 1 и 2
Не по-късно от 48 часа след получаване на протоколите на СИК

128.
ОИК предава на общинската администрация останалите книжа и материали, с изключение на предназначените за ЦИК
чл. 87, ал. 1, т. 33
Не по-късно от 7 дни от обявяване на резултатите от избора

129.
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали
чл. 186, ал. 3
Не по-късно от 7 дни след изборния ден

130.
ЦИК публикува на интернет страницата си резултатите от гласуването, по избирателни секции и при поискване предоставя на технически носител тези резултати на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, участвали в изборите за общински съветници и кметове
чл. 57, ал. 1, т. 41




  • Съгласно чл. 396, ал. 1, чл. 397, ал. 1 и § 1, т. 4 и 5 от ДР на Изборния кодекс за дата шест месеца преди изборния ден се счита датата
26 април 2019 г. включително.
  • Общинските избирателни комисии започват работа от 7 септември 2019 г., от която дата членовете им получават месечно възнаграждение.






Най-четени статии

Архив на блога

Translate

Категории

БСП ГЕРБ Местни избори 2015 Реформаторски блок Чавдар Трифонов местни избори АБВ ДПС София ЦИК Варна избори кандидат кмет Варна купуване на гласове Георги Първанов Йорданка Фандъкова Пловдив Радан Кънев кандидат за кмет кандидат кмет софия АТАКА ББЦ Николай Бареков коалиция Бойко Борисов Русе анализ избори октомври 2015 кандидат кмет кмет проучване България без цензура ДСБ Йордан Лечков Михаил Миков Михаил Мирчев НФСБ Найден Зеленогорски Румен Петков СДС Сливен Татяна Дончева балотаж гласуване изборен кодекс кмет София социологическо проучване 25 октомври 25 октомври 2015 г. izbori za kmet mestni izbori Алтернатива за Българско Възраждане Алфа Рисърч Анелия Клисарова Боряна Пантелеева Бриана Бургас Владимир Георгиев Владимир Мартинов Враца Галъп ДБГ ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Движение за права и свободи Движение „България на гражданите" Диан Цонев Димитър Шивиков Екзакта Рисърч Груп ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ Институт за модерна политика Калин Каменов Карлово Кичка Петкова Кметове Костадин Костадинов Котел Красимир Костов Лиляна Павлова Лом Лъчезар Никифоров Любен Петров Мария Календерска Мая Манолова Меглена Кунева Медиана Николай Береков Николай Близнаков Пазарджик Патриотичен фронт Петър Москов Пламен Цеков Политическа партия ГЕРБ Реформатори Самоков Търговище ХРОНОГРАМА Цветан Цветанов Ценко Чоков Централната избирателна комисия Чирпан Шумен единна регистрация задължително гласове избирателна система избирателни комисии изборен туризъм избори за кмет избори за общински съветници кандидат кмет Пловдив кандидат-кмет кмет на община коалиционни партньори общински съветници политическа партия АТАКА политическа партия БСП политическа партия България без цензура политическа партия ДПС политическа партия ДСБ

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.